Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Umetnikom in “onim drugim” v razmislek

Objavil/a strojnik 29.09.2007 pod miks

1. Dvomim, da je med nami kdo, ki slike takoj ne prepozna in o njej znajo mnogi ogromno povedati, razvijajo se pa tudi vedno nove in nove teze in trditve.

mona_lisa.jpg

 Gioconda je bila spočeta okoli leta 1500, za majhen denar prodana v Francijo, ukradena, vrnjena, visi v Louvru. Kaj neki je umetnik hotel povedati ali narisati?

Da ne zablodim. O tej sliki zna vsak med nami kaj povedati, čeprav so jo le redki videli v živo, pa še ti od daleč predvidevam.

2. Če ga kdo med nami nima, ali pa nima vsaj dostopa do njega, je v resnih težavah.

hladilnik.jpg

V kompresorskem hladilnem stroju stisne kompresor plinasto hladilno sredstvo. Toploto, ki se pri tem sprosti, odvede kondenzator s hladilnimi rebri, pri čemer hladilno sredstvo preide v tekoče agregatno stanje. Nato teče po cevi do izparjevalnika, ki odvzema toploto mediju, ki ga želimo ohladiti. Tukaj se mu v hipoma zniža tlak, tako da izhlapi in pri tem odvzame izparilno toploto mediju, ki ga hladimo. Zatem pride hladilno sredstvo spet v kompresor in krog se ponavlja, zato to imenujemo krožni proces. (kopirano iz Wikipedije, torej napisano na enciklopedični ravni)

Kdo med nami lahko kaj doda? Kdo je izumil hladilnik? Katera tovarna ga je prva serijsko proizvajala?

Hladilnik je pač še ena iz niza vsakodnevnih stvari, ki so same po sebi umevne, jih potrebujemo, moramo imeti in imamo.

Mnogo stvari ki nam lajšajo ali celo rešujejo življenja so ravno tako življensko delo nekega človeka. Se nikomur ne zdi, da jim delamo krivico?

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Umetnikom in “onim drugim” v razmislek”

 1. kinkitone - 29.09.2007 ob 15:06
  kinkitone

  Takoj dam kontro.
  Večina ljudi zna povedati o sliki iz stega leta, kot je nastal ta hladinlik, približno toliko, kot o delovanju hladilnika.

 2. strojnik - 29.09.2007 ob 15:45
  strojnik

  Verjetno res. Iz sedanjega časa se bo skozi leta (če bomo obstali seveda) izkristaliziralo nekaj dosežkov različnih področij, kot se je tudi do sedaj dogajalo. Povedati o slikah iz tistega časa znam sam najbrž manj povedati kot umetnik o delovanju hladilnika (če nič drugega, vejo vsaj to, da je plin notri), vem pa za kar nekaj njih, kdo jih je naredil. Celo kakšen stil prepoznam tu in tam.

 3. minnie - 30.09.2007 ob 00:33
  minnie

  Hja, saj tudi o vsaki sliki ne znamo povedati veliko. Vsi pa vemo, kdo je izumil žarnico ipd. Tukaj gre večinoma samo za šolski sistem; kaj je vključeno v učni program in kaj ne. Pa seveda kaj potem študiraš… ti očitno veš za hladilnik, jaz bom pa za kaj drugega ;)

 4. strojnik - 30.09.2007 ob 10:56
  strojnik

  V bistvu sem imel v mislih bolj tisto splošno razgledanost, ki jo v življenju sproti in nezavedno pobiraš. Seveda vsi poznamo Edisona, Teslo, Ainsteina a o njihovem delu po mojem prepričanju premalo slišimo in premalo vemo.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !