Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Zakaj na dopust rinem vedno avgusta???

Objavil/a strojnik 5.11.2007 pod miks

Kot mi moja primorska dušica veleva, pobegnem iz kotlinskega podnebja vedno, ko imam več kot za vikend časa, tako da končam na morju večkrat tudi pozimi. Da ne bo nesporazumov ali slabe volje, moram takoj povedati, da na slovenski obali znajdem mnogokrat. Tudi med tednom, da pa tega enostavno ne doživljam kot ”iti na morje”. V končni fazi kako se doma lahko počutiš kot na dopustu? Po mojem dojemanju se morje začne kakšnih 100km južneje.

Ko grem tako jeseni ali spomladi v meni ljube kraje, se mi vedno porodi ista misel. Zakaj neki rinem na dopust, takrat, ko so mi ti kraji najmanj všeč?

Pošteno povedano, avgusta tudi Ljubljana ni tako zelo napačna. Gužve je znatno manj, doma imam klimo, preostali po mestu imajo pa tudi rahlo pokuhan EGO, tako da še tečni niso toliko.

Ko grem tako avgusta na morje, se izogibam istim ljudem kot pozimi. Pa kaj je tega meni treba???

V treh tednih, kolikor si ponavadi privoščim dopusta, se v morju okopam enkrat, do dvakrat1. Bežim iz sence v senco. Komaj čakam večera, da se shladi, saj se mi ne da čepeti notri pod klimo. Na sprehod se mi ne da, ker se neprestano hoče nekdo zaleteti vame. Ko se naveličam umikati, treniram ragbi, tako da je vprašanje slučaja ali vsesplošne poletne lenosti, da še ni bilo resnejših konfliktov.

Jeseni je drugače. Toplo je dovolj za kratke rokave2, ko sone zagreje direktno vate, uživaš kot martinček, brez da bi tvegal levitev stare kože. Ko greš na sprehod, je toliko prostora, da se lahko cela družina drži za roke. Otroke, ki bežijo imaš vedno pod kontrolo. Ko se vsedeš pred lokal, je kelner takoj pri tebi, ni nervozen in čas ima malo “počakulati” s tabo.

Ko greš na ribarnico padajo tolikšni viški v vrečko, da samo debelo gledaš… V enem tednu smo snedli 12kg dagenj in 5kg orad3.

Tri dni je pihala Burja, vendar me niti približno ni motila. Burja je suh in zdrav veter. V bistvu mi prav paše, ko jo začutim na obrazu. Dosti raje kot meglo in vlago, ki me sili plesnit.

Nisem ravno neki fotograf, ampak nekaj slikic sem pa le naredil:

Ob prihodu:

sv401436.JPG

sv401437.JPG

V nemogočih razmerah, tik pred nočjo, z mojo “mirno” roko:

sv401463.JPG

sv401465.JPG

sv401474.JPG

Ko je Burja pihala:

sv401504.JPG

Pa še par ur pred odhodom:

sv401506.JPG

sv401508.JPG

sv401511.JPG

Torej uživajte dragi moji po toplicah, hribih, jezerih ali mlakah, če vam paše. Zase vem, da grem nazaj, če ne prej pa takrat, ko bodo šparge rasle. Za drugo leto bom pa4 planiral poslati avgusta družino samo na kopanje, sam pa se jim pridružit malo kasneje. Ko je tam lepše…

 1. v življenju sem bil že toliko ur namočen, da me je enostavno minilo []
 2. zimski špehec nikogar ne rabi zanimat []
 3. da ne naštevam tudi drugih malenkosti []
 4. kot že tolikokrat []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

17 odgovorov na “Zakaj na dopust rinem vedno avgusta???”

 1. likard37 - 5.11.2007 ob 18:09
  likard37

  Strojnik, velkam bek. Lepe slikce, lepi kraji. Sicer pa ni važno ; jesen, zima ali pomlad, da si odpočil svoje utrujeno strojniško truplo :) !

 2. blitz - 5.11.2007 ob 21:01
  blitz

  Lepe slikce, ampak kako moreš toliko morskih gadosti pojesti. Se mi kar obrača.

 3. kamper - 5.11.2007 ob 22:38
  kamper

  Važno da si se imel lepo.Jaz se poleti izogibam gužve tako,da v petek zvečer iz Izole po prazni cesti odpotujem v notranjost,v nedeljo zvečer pa zopet po prazni cesti nazaj v Izolo :smile:

 4. strojnik - 6.11.2007 ob 08:45
  strojnik

  @likard37: Pri takih počitkih je vedno problem, da prekratko trajajo in da so preredki. :sad:
  @blitz: Kaj naj ti na ta tvoj komentar odgovorim? Najbolje bo, da še naprej ješ svoje s sojo polnjene klobase, gadosti pa pustiš tistim, ki jih znajo ceniti. Od nekdaj vem, da švabi ne vejo, kaj je dobra hrana, nisem pa vedel, da je to nalezljivo. Vem da ti vse sive celice delajo v smeri, kako prepričati me, da je v germanskih deželah najboljša hrana in me zelo zanima, kaj boš stuhtal… :mrgreen:
  @kamper: Se spomnim, ko smo bežali pred cunamiji. Najbolj me je zjezilo, če mi je takrat kdo rekel “pa saj vi živite od turizma”, sam sem pa delal v industriji in razen neprespanih noči, nisem imel od turizma nič… :???:

 5. zdravje - 6.11.2007 ob 20:10

  O, je blo fino, ane. Tistale slika “Ko je burja pihala” je pa res 1 A s črtico!

 6. strojnik - 6.11.2007 ob 20:21
  strojnik

  Pojma nimaš kako. Ko z užikom pljuča z čistim zrakom napolniš. :)
  Tista slika je pa slikana pozno popoldne, iz čiste sence, proti še osvetljenemu delu. Bolj po slučaju, da se ne bom hvalil… :razz:

 7. zdravje - 6.11.2007 ob 20:25

  he, he, kakšen slučaj, tako je bilo namenjeno :-)
  Če se nočeš hvaliti OK,te pa jaz pohvalim!!!

 8. Blitz - 6.11.2007 ob 20:44

  Ah, strojnik, še en predsodek. Tako, kot imam jaz predsodke pred morskimi sadeži (priznam), imaš ti predsodke pred nemško kuhinjo. Na podlagi česa sklepaš, da je nemška kuhinja zanič?

 9. strojnik - 6.11.2007 ob 20:53
  strojnik

  @Blitz: Ti bi moral biti definitivno politik. Ko že mislim, da te imam, se spretno izmuzneš. O Nemški kuhiji sodim na podlagi probanega. Tudi v takih restavracijah, ki si jih po moji pameti sploh ne bi želel privoščiti. Tudi sami Nemci o svoji kuhinji ne govorijo v superlativih.
  Vse skupaj je seveda stvar okusa, razpravljati o dobri hrani z nekom, ki ne zna cenit orade, pa skoraj ne znam. Mi ne potegne, da bi nekdo raje krompir pa šnicel jedel. Sori… ;)
  Ti. Še na eno debelo čajno salamo sem se spomnil (ratfus, bratfus ali nekaj podobnega). Sem bil zraven in videl, da je bila dražja zbrana, če ne bi mislil, da je tista iz spodnje police (a je v Minhenu tudi tako, da tisti ki šparajo, čepijo čez cel nakup?). Bogi Nemci, kaj morajo jest… :mrgreen:

 10. Blitz - 6.11.2007 ob 21:57

  Strojnik, sem razmišljal o tem, ko sem bil mlajši. Potem pa sem ugotovil, da to ni zame – ni problem, da se kregaš z nasprotniki, problem je, da ti gredo na živce tisti z iste strani. :mrgreen:

  Jaz sem imel tudi predsodke do nemške kuhinje, dokler nisem prišel živeti k njim. In ja, vzljubil sem klobase, zlasti bratwurst. Ne maram pa weisswurst s sladkim zenfom. Nisem pa še nikoli videl nikogar čepeti, po moje si zamenjal z Indijo, tam čepijo.

  Orado pa imam rad, pa še marsikatero ribo, manj mi vzbujajo tek školjke, morski ježki in morske kumare. So naju pa prejšnji teden v Istanbulu povabili v restavracijo na sea bass in sva včeraj iskala po netu pol ure, kaj za ena riba je to. Vsekakor je bil odličen. Ampak najboljša riba je pa vseeno svinjska. Jebi ga, sem pač štajerc, pa menda ne misliš, da je samo riba dobra hrana.

 11. Dajana - 6.11.2007 ob 22:00
  Dajana

  Joj, morske gadosti obožujem. Vseh vrst, trikrat na dan! In slikce, strojnik… bello…

 12. strojnik - 6.11.2007 ob 23:06
  strojnik

  @Blitz: Bolj bi me zate skrbelo, ker moraš pri tebi simpatičnih biti strašno poslušen zadnje čase… :mrgreen:
  Klobase sem pred leti zelo dobre jedel v Ulmu. Katere nimam pojma. In to je to.
  Pri nas nismo Italijani. Ne pojemo vse, kar ne pobegne. Omejeni smo na ribe, mehkužce, školjke in rake. Sem prepričan, da bi te navdušil za vse od naštetega. Moja žena je dolenjka, pa komaj na vrsto pridemo, moji otroci (4,8) pa čisto nič ne zaostajajo.
  Čepenju me je želel naučiti “asimilirani” svak, ko so se skrižali moji interesi o čimhitrejšem odhodu iz trgovine in njegovi, čim manj zapraviti (čeprav sem jaz častil). Razložil mi je, da je cenejša roba na spodnjih policah…
  S prascem ni pa nič narobe. Me bolj avijacija moti…

 13. strojnik - 6.11.2007 ob 23:08
  strojnik

  @Dajana: Imam par dobrih receptov, tako, če bo kdaj prilika…
  Mater. Pa saj jaz znam nekaj skuhati… :razz:
  Slikice so pa lepe, ker je kraj čudovit. Mene so bolj obtožili maltretiranja foto aparata… :mrgreen:

 14. Blitz - 7.11.2007 ob 20:35

  strojnik, v bistvu gre za izbiro med tem ali lapaš ali si pa tiho. Ubogat pa moraš v vsakem primeru.

  Za školjke me ne moreš navdušiti. Vedno imam mr.Beana pred očmi. Drugače pa nimam nič proti ribam, moti me le, če moram preveč srti izmed zob vleči. Drugače pa imam raje meso, ki zobem nudi spodoben odpor.

  Tega s čepenjem pa nisem vedel, mogoče bom pa v prihodnje res še kaj prišparal. :lol:

 15. strojnik - 8.11.2007 ob 08:54
  strojnik

  Blitz. Pri školjkah imamo v naši družini nepisano pravilo. Nikogar silit. Tako nam več ostane… :mrgreen:
  Letos sem za renoviranje gobca toliko zagonil, da pridobljeno vestno šparam… :?
  Za čepenje pogruntat, sem tudi jaz nekaj časa rabil, nakar mi je bilo razloženo, da jih to, skupaj z knigovodskim vodenjem družinskih stroškov in še par reči učijo v osnovni šoli… :shock:

 16. blitz - 8.11.2007 ob 20:52
  blitz

  Haha, jaz isto prsvim za vampe in bikova jajca… prašnike, pardon

  saj pravim, da v Nemčiji v šoli koristne reči učijo, ne pa orbital in zakonov termodinamike…

 17. strojnik - 8.11.2007 ob 22:53
  strojnik

  Vampi so mi čisto v redu, žal premalokrat dobro narejeni. Bi morali licence uvest… :?
  Jajca bi jaz kar na bikih pustil… :?
  Koristne? Nekateri bodo to življenje preuživali, nekateri ga bomo pregarali, bodo pa tudi tisti koristni vmes… :(

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !