Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Kam, na varno, shraniti spomine ???

Objavil/a strojnik 25.11.2007 pod miks

Kot sem že omenil, moja boljša polovica rada fotografira.      drimer.gif

Nekaj teh slik razvijemo, večina pa se nabira na računalniku. Ker iz izkušenj vem, da so računalniki hitro pokvarljivo blago, predvsem pa, ko ga najbolj nujno rabiš, pc2.gif   zadeve kolikor toliko skrbno arhiviram.

V ta namen, imam tudi nekaj zgrešenih investicij, kot je naprimer tračna enota in kup kaset zanjo, katera je že tako polna praha, da se jo po moje sploh ne da oživiti. Pa tako draga je bila.  crybaby.gif Tistega piskanja enostavno ne morem poslušati…

Na računalniku imam torej fizično dva diska, od katerih je eden izključno za neumnosti in arhiv. Vsekakor je pa občasno treba kakšno stvar tudi “trajno” spraviti. Na CD ploščke naprimer.  No, tu se mi je pa porodil nek majhen dvom.

Z računalniki sem se pričel ukvarjati, preden je IBM naredil sedaj tako zelo uporabni PC. Imeli smo Spektrumčke, Comodorčke in podobne reči, ter se vneto kregali, koliko kb ima kdo za porabit…

Pisali smo programčke in jih shranjevali na glazbene kasete. Ko si kaj nalagal, je bilo čuti takšno čudno techno muziko… Imam doma še eno ali dve kaseti, katere si lahko nekam vtaknem, saj jih nimam kje probati. Pa tako ponosen sem bil na vsak program, ki sem ga uspel uspešno napisati. Zdaj niso vredni nič več kot tisto, kar sem se takrat naučil. Pa še tega znanja že zelo dolgo nimam za kaj rabit.

Kakšno leto nazaj sem se lotil temeljitega pospravljanja pisarniških zadev in naletel na cel kup disket 5.25″1. Nekje med ropotijo bi moral celo disketno enoto imeti, torej bi jo lahko instaliral, pregledal kaj je na disketeh… Po kratkem premisleku sem jih gladko spustil v vrečo z odpadki. Skupaj s škatlo, ki jo je moja žena rešila z besedami “zakaj škatlo za CDje stran mečeš”. Disket, vseh velikih in mehkih ni prepoznala…

Doma imam kakih 500 kosov disket 3.5″, za katere se ne spomnim več, kdaj sem katero rabil in kaj je na njih. Predvidevam, da jih bo doletel ista usoda, kot njihove predhodnice, saj sedaj hodim okoli z “pametnim 2Gb ključkom”. Kaj bi na disketo še lahko nasnel, mi ta trenutek ne pade na pamet…

Tudi stare CDje že pridno stran mečem…

Na kaj naj torej nasnamem družinske fotografije, da jih bodo mogoče čez leta moji otroci gledali in jih imeli za spomin? Jaz imam na primer par zelo starih fotografij moje družine, ampak jih je par. Če grem jaz vse naše fotke razvijat na papir, me bo stalo celo premoženje, pa še to, kam bi z njimi ne vem. Lepe so mi vse, tako da se težko odločim za kriterij, katero bom trajno ohranil, katero pa prepustil riziku časa…

Kako le vi rešujete to dilemo…

 1. po tem podatku lahko vidite, kako pogosto temeljito pospravljam pisarno []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

23 odgovorov na “Kam, na varno, shraniti spomine ???”

 1. nimiy - 25.11.2007 ob 16:44

  Ja, v bistvu s tem je tako. Zaenkrat imaš pač na voljo DVD, ki bo kot nosilec tudi prej kot slej zastarel, kar pomeni, da bo potrebno arhiv vedno na novo presnemavat na aktualne medije. Drugače, se mi zdi, da zaenkrat ne gre. Na koncu koncev pa niti medij kot tak ni trajen. Recimo jaz imam cd-je stare par let, ki niso več berljivi, pa ne zato, ker ne bi bili kompatibilni, ampak preprosto zato, ker se očitno podatki niso ohranili. tako da najbolj na varnem so tiste fotografije, ki so natisnjene.

 2. kamper - 25.11.2007 ob 17:30
  kamper

  Mislim da je zaenkrat klasična fotografija in tiskani dokument še najbolj obstojen.

 3. buba švabe - 25.11.2007 ob 19:23
  buba švabe

  Tudi “razvite” fotografije imajo rok trajanja. Na koncu vse propade, samo vprašanje časa je, kdaj…

 4. strojnik - 25.11.2007 ob 19:46
  strojnik

  @nimiy: Z vsakim presnemavanjem tvegaš, da ne bo uspelo… :?
  Sem pa generacija vinilk in z CDji delak skoraj kot bi bile plošče. Mogoče jim bom tako podaljšal vek uporabnosti… :)
  @Kamper: Bom moral le narediti selekcijo po obdobjih, in nekaj nesti k fotografu… :)
  @buba švabe: Na žalost je res tako, vendar imam nekaj zelo zelo starih fotografij, ki so dale čez vojno in še kaj. Se pa bojim, da moje ne bojo… :(

 5. buba švabe - 25.11.2007 ob 20:03
  buba švabe

  Ampak je razlika med tistimi takrat in temi zdaj. Nimam kakih konkretnih številk, ampak po moje so tele zdajnšnje slabše kvalitete.

 6. ZigaK - 25.11.2007 ob 22:07

  Jaz CD/DVD-jem ne zaupam. Malo ga opraskaš, pa se ga ne da več prebrati. Tako imam vse slike na disku, best of pa še na web-picasi.Natisnejnih slik pa iz digitalca praktično nimam. No, razen poročne so v albumu. Ziher je ziher :mrgreen:

 7. strojnik - 26.11.2007 ob 08:47
  strojnik

  @buba švabe: Napredek tehnike. Moji predniki so imeli par slik, in vse so prišle do mene in bodo šle naprej. Jaz jih imam cel kup, pa je že vprašanje, če bodo preživele še eno generacijo. :?

  @ZigaK: Zaenkrat probam skrbeti, da jih imam tudi jaz, na več koncih, ampak enostavno nisem siguren v nekaj, kar ne morem v roko primit… :?

 8. likard37 - 26.11.2007 ob 08:57
  likard37

  Sreča, da še vedno lahko spravimo najlepše spomine v svoje srce :) :)

 9. bamboo - 26.11.2007 ob 09:37
  bamboo

  ja, sama spadam tudi v tisto skupino, ki zelo rada fotografira…in ponavadi vecino slik razvijem, tistih nekaj pa ostane zapecenih na cdju in lepo shranjenih v posebnih fasciklih, tako, da vedno vem kje jih imam. imam res ze zelo veliko albumov, pac zdi se mi fajn, da jih lahko dejansko “primem” v roke in tudi mislim, da se ne bodo kar tako porazgubile in izgubile svoj car

 10. Insomniac - 26.11.2007 ob 11:04
  Insomniac

  Odpri gmail račun (ali več njih) in uploadaj tja :D

 11. strojnik - 26.11.2007 ob 11:58
  strojnik

  @likard37: Zgleda, da prihajam v leta, ko že razmišljam, kako bi kaj za sabo pustil… :P
  @bamboo: Bom moral narediti “the best of”, razviti in nekam v temo spraviti… :D
  @isomaniac: A je to še ena reč, ki se jo na Googlu da? So mi že sumljivi, da zbirajo informacije o vsem in vseh… :?

 12. Insomniac - 26.11.2007 ob 12:11
  Insomniac

  Nekaj časa nazaj sem slišal za aplikacijo, ki prostor na Gmailu uporabi kot navidezni disk tvojega računalnika, se pravi enostavno pošiljaš datoteke na gmail. Koliko jeg mail zanesljiv, ne vem, vsekakor pa imaš malo več možnosti, da ti spomini ostanejo.

  Drugače pa se strinjam, google bo kmalu vedel vse o nas.

 13. blitz - 27.11.2007 ob 20:18
  blitz

  fotoalbum. Se že dve leti spravljamo, da bomo slike uredili, ampak problem je, da hitreje fotogafiramo kot urejamo.

  Morda bi pa vse slike na blogu objavil :lol:

 14. strojnik - 27.11.2007 ob 20:38
  strojnik

  @insomaniac: Bom pogledal, kaj je to, ampak obožijem stvari, ki jih lahko primem… ;)
  @blitz: Moja mapa “pregledati” je tudi vedno večja… To bi bili na SiOLu srečni… ;)

 15. vlatka - 29.11.2007 ob 21:56
  vlatka

  Kako? Papir je pa le papir. ;)

 16. strojnik - 1.12.2007 ob 12:23
  strojnik

  @vlatka: Pridno smo nosili razvijati slike vedno tam, kjer je bilo za dva tolarja ceneje in s tem dosegli, da je kvaliteta takšna, kot pač je. Tudi na papirju… :?

 17. Insomniac - 1.12.2007 ob 12:31
  Insomniac

  Strojnik, poglej si tudi kaj ponujajo foto knjige. Stvar se pri nas sicer še uveljavlja, a drugod po svetu je zadeva dokaj cenjena.

 18. prlek - 2.12.2007 ob 14:19
  prlek

  kot vsi,ni esta in načina s katerim bi ohranili tisto kar nam je ljubo.Na žalost pa imao tudi veliko tega. Bolj srečni so bili naši predniki ki so imeli malo in so tudi veliko tega ohtranili in nam zapustili.

 19. zdravje - 2.12.2007 ob 23:02

  Meni je še vedno najljubša klasična varianta, da slike pogledam v albumih

 20. strojnik - 3.12.2007 ob 17:33
  strojnik

  @prlek in zdravje: Klasične metode, kot so jih delali včasih, mislim, da ne dela nihče več. Tudi če slikaš z analognim foto aparatom, slike s časom zbledijo. Se mogoče še kdo spomni Polaroidov, ki so bile nekaj časa tako zelo popularni? Koliko teh slik, je še prepoznavnih… :roll:

 21. GRiSON - 5.12.2007 ob 06:37
  GRiSON

  Za enkrat je varno shranjevati na CD. Pri tem pa seveda ni odveč, opozoriti na dejstvo, da CD-ji imajo svojo življensko dobo ~ 30 let, pod pogojem, da so pravilno hranjeni.
  Zato če hraniš slike na CD-ju potem ti priporočam, da jih ponovno naložiš na disk in zapečeš na nov nosilec. Ne bom pretiraval, če to storiš vsakih 5 let, saj ni tako velik strošek. Seveda lahko to storiš tudi na DVD-ju, vendar se mi ne zdi preveč praktično.

 22. GRiSON - 5.12.2007 ob 06:49
  GRiSON

  Aja, še to, magnetni zapis,na trdem disku ostane, tudi če se disk pokvari, lahko podatke, med drugim tudi slike ponovno naložiš na novejši delujoči disk. Obstajajo postopki kako to narediti, tudi nekatere firme to počnejo, vendar postopek ni poceni. Tudi diskete bodo berljive še veliko, veliko let. Mogoče, jih vseeno lahko postaviš nekam v kot podstrešja.

 23. strojnik - 5.12.2007 ob 10:10
  strojnik

  @GRiSON: Strošek je minimalen, zahteva pa čas in predvsem disciplino. Kar se disket tiče, je pa vedno manj primerno dolgih fajlov, razbijanje na koščke je pa zamudno in rizično. Včasih je bilo lepo, ko smo imeli cel operacijski sistem na treh disketah. Reševanje diskov je pa tako nesramno drago, da je vredno trikrat premisliti, če to, kar je na njem, res rabiš… ;)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !