Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Poklici mi pred očmi umirajo…

Objavil/a strojnik 13.12.2007 pod miks

Za mulca se res ne morem več imeti, starega se pa tudi ne počutim toliko, da bi lahko govoril o kakšnih zgodovinskih dejstvih iz lastnih izkušenj. Tudi država pravi, da nisem niti približno star in naj kar lepo delam in pa tiho naj bom…

Ko sem štartal kariero, kot mladi strojni inžinir, sem padel v biro, dobil risalno desko, svinčnik, še nekaj ropotije in pričel s kracanjem svojih prvih umetnij. Na približno dva strojnika, smo imeli v biroju eno tehniško risarko, ki je znala naše kracarije spraviti v tudi drugim razumlivo obliko. Nič kaj lepo delo ni bilo, risati cel delavnik z rotringi1 na paus papir, radirati z žiletko, si neprestano umivati od tuša črne roke…

Kot bi bilo danes, se spomnim dneva, ko smo dobili prvi PC-AT 286, s celim 1Mb RAMa, 16MHz in 43Mb trdim diskom. Miške takrat še niso bile v uporabi2. Nekaj dni smo previdno hodili okoli njih, se počasi usedli poleg, začeli…  Ostalo je zgodovina.

Poklic tehniške risarke je postal čez noč nepotreben. Nekaj punc je šlo za tajnice, nekaj v proizvodnjo. Čez noč njihovega legitimno v poklicni šoli pridobljenega znanja, iskušenj in spretnosti ni nihče več rabil…

K temu razmišljanju in obujanju spominov, me je spodbudila ponudba nekega potujočega urarja, ki sem jo te dni dobil po mejlu. Popravimo vse vrste tako ročnih, kot stenskih ur ter budilk. Sem sicer res še eden redkih, ki ročno uro še vedno nosim ampak… Ozrl sem se okoli sebe in pri vsej dobri volji, nisem našel proizvoda urarske industrije, katerega ne bi v primeru neposlušnosti, mirne vesti prepustil reciklaži. Tista edina Longines ročna ura, ki je nekaj vredna, pa ne vem, kje točno je, ker mi ni všeč.

urin-mehanizem-1.jpg 

Najhuje pri vsem tem, je to, da je bil urarski poklic moja otroška želja. Kot mulec, sem iz ene nedelujoče “fensi” ure in delujoče Ruske Rakete z menjavo mehanizma naredil delujoče čudo in ga celo nosil nekaj časa. Spomnim se moje prve digitalne ure. Imela je rdeče steklo in za vedeti, koliko je ura, si moral stisniti gumbek, poleti pa še senco najti…

Pravzaprav je bila najprej očetova, ampak ko je tretjič zamudil službo, zaradi nedojemanja časa na digitalni način, sem jo dobil jaz. En žebelj v krsto lokalnega urarja, sem pribil že jaz, ko sem se omenjeno uro naučil sam nastaviti…

Če dobro razmislim, bo najbolje, da grem nazaj delat, dokler sem še kolikor toliko koristen…

 1. ki jih je bilo potrebno neprestano stresati []
 2. ne vem, če so jih že izumili []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

45 odgovorov na “Poklici mi pred očmi umirajo…”

 1. buba švabe - 13.12.2007 ob 20:07
  buba švabe

  Jaz samo čakam dan, ko bo moj poklic izumrl. :-x

 2. sosed - 13.12.2007 ob 20:42
  sosed

  nič bat, kak strojnik viška vedno prav pride. če ne drugega boš pa full-ime blog pisal. :)

  ampak imaš point, urarjem, čevljarjem, krojačem … se ne piše nič dobrega.

 3. kamper - 13.12.2007 ob 23:56
  kamper

  Kot kaže bo šlo v tej smeri,toda nekoč se bo vsa elektronika sesula in ker ljudje ne bodo poznali ročnega dela,bodo zopet popularni popravljalci loncev in marel :smile:

 4. GRiSON - 14.12.2007 ob 05:31
  GRiSON

  Pozabil si omeniti, še nevarnosti pri delu. Niti slučajno se ne moreš izogniti, temu, da se ti pri delu Rotring zapiči v roko, seveda to na koži pusti modre posledice. Tetovaža ostane, kljub temu, da se zanjo nisi odločil in je ne potrebuješ.

 5. strojnik - 14.12.2007 ob 09:32
  strojnik

  @buba švabe: Če prav vem, si programer, torej se boš še načakal… ;)
  Razen, če nas iz štroma izštekajo… :mrgreen:

  @sosed: Hvala, za spodbudne besede, vendar mislim, da bi več zaslužil s petjem… :mrgreen:
  Vsi bi kaj prispevali, da utihnem… :mrgreen:

 6. strojnik - 14.12.2007 ob 09:35
  strojnik

  @kamper: To, pa jaz znam…

  @GRiSON: V bistvu me prav firbec matra, koliko bralcev sploh ve, kaj je to rotring. Če bi znal, bi anketico naredil… ;)

 7. likard37 - 14.12.2007 ob 09:47
  likard37

  Nam bo ta proces laže prenesti, ker smo se ga dovolj zgodaj zavedeli. Za nekatere od nas je tudi varianta, da se do časa zagrebemo za job v kakšnem muzeju (Bistra npr.), ki jih bo v bodočnosti verjetno več. Tako kot tam zdaj kakšen starček plete koše ali izdeluje piskre, bomo v bodočnosti tam svoje arhaične rabote zvedavim in presenečenim očem kazali šlosarji, tišlarji , čevljarji , kuharji, in muzikanti.

 8. buba švabe - 14.12.2007 ob 10:01
  buba švabe

  Rotring, to je neki za pisat, ne? Neki tazga kot kuli? :mrgreen:

 9. strojnik - 14.12.2007 ob 10:07
  strojnik

  @likard37: Ti si mi dal pa v kontra smer mislit. Kdo bo za diamantno pilico zagrabil in orodje opasal čez par let… ;?

  @buba švabe: Za švoh dvojko je tvoj odgovor… :mrgreen:

 10. mica - 14.12.2007 ob 10:32
  mica

  mislim, da je poklic imenovan “ljubeča mama” tisti, ki pa RES izginja.
  misel na to, da se je potrebno za otroka tudi žrtvovati, jim je tako tuja in mrzka, da me to dejstvo velikokrat v dno duše zaboli, ko, seveda, naletim nanj.
  V prvi vrsti gledajo nase, so ambiciozne, želijo vzbujati pozornost, razpolagati s prostim časom, in na kraj pameti jim ne pade,da bi se naučile kuhati, da bi znale ločiti med “črnimi” in belimi” cunjami – kako se jih opere, pojma nimajo o peki peciva….
  Velikokrat se jim zdi ljubezen do psa enakovredna z ljubeznijo do otroka, pa še in še bi lahko naštevala…

 11. zdravje - 14.12.2007 ob 12:08

  he, he, po moje boš še en čas koristen. Če bi bil urar…vprašanje, če bi sedaj še užival v tem poklicu. Tehnika napreduje, poklici umirajo, kdo ve do kam bo še šlo…

 12. strojnik - 14.12.2007 ob 20:51
  strojnik

  @mica: Veš mica, jaz se gibam v čudnih krogih, v katerih so mame mame, znajo kuhat in perilo prat. Žrtvujejo se pa včasih skoraj preveč. Ne upam si pa preceč komentirati, ker nisem “iz stroke” in zato ranljiv nasprotnik… ;)

  @zdravje: Koristen bom še kar nekaj časa moral biti, tako ali drugače. V končni fazi pa znamo tudi kaj drugega delati, če bo treba… :D

 13. mica - 14.12.2007 ob 21:41
  mica

  :-)
  hej, strojnik, pa si mi polepšal večer.
  Kljub temu, da včasaih kažeš hladno strojniško naturo, si mi danes-med vrsticami priznal, dqa ti prija , če te razvajajo, crkljajo, prijazno pitajo, božajo, in ti pogrinjajo rdeč tepih tam, kjer hodiš
  :-)

 14. strojnik - 14.12.2007 ob 21:56
  strojnik

  @mica: me veseli, da sem ti večer polepšal, čeprav mi ni čisto jasno kako… :D Razen tistega tepiha pa priznam, da imaš načeloma prav. Škoda, da se ne dogaja pogosteje… :mrgreen:
  Čez vikend sem spet na suhi hrani…
  http://strojnik.blog.siol.net/2007/10/19/popolno-kosila-a-la-strojnik/

 15. drmagnum - 14.12.2007 ob 22:16
  drmagnum

  Spomnil sem se ob tvojem pisanju, tudi na svoj poklic orodjarja. Od takrat pa do danes, ga je tehnološki razvoj in PC oprema popolnoma spremenila. Sedaj so vse te spretne roke in občutek za pravo mero natančnosti zamenjali precizni numerični obdelovalni stroji. Danes so orodjarji, kar jih je še ostalo podobni urarskim mojstrom.

 16. strojnik - 15.12.2007 ob 09:56
  strojnik

  @drmagnum: Orodjarji, ki pod roko stotinko čutijo (razen naju, bo verjetno samo še Dare razumel o čem govorim), so vedno bolj iskani in cenjeni. Stroji so resnično natančnejši, operater pa ne rabi več “luftov” upoštevati in paziti, da mu rezkar ne potegne, vendar brez pike na i, ni kvalitetnega orodja… ;)

 17. vlatka - 15.12.2007 ob 23:40
  vlatka

  strojnik,

  jaz pa vem kaj je “rotring”, pa še zelo dragi so ;)

 18. GRiSON - 16.12.2007 ob 08:58
  GRiSON

  Strojnik, pa saj se še vedno Rotringi lahko kupijo v trgovini. Še več pred časom sem kupil Art pereza namenjena za pisanje lepih črk. Tisti ki pa so imeli opravka s paus papirjem in tehničnim risanjem, prav gotovo vejo nekaj povedati. Seveda pa je danes veliko lažje to narediti z računalniškiom programom za risanje.

 19. GRiSON - 16.12.2007 ob 09:06
  GRiSON

  Tudi urar ni več tisto kar je bil včasih. Danes pri pokvarjeni digitalni uri, enostavno, zamenja (oni pravijo motor) “meganizem” in je ura popravljena. Na svetu, baje so samo tri firme ki izdelujejo mehanizme, in so več ali manj enaki. Edino kvaliteta izdelave jih loči po ceni.

 20. bamboo - 16.12.2007 ob 14:16
  bamboo

  urar? hudo zelo zanimivo! tu so pa res pomembne vrline kot sta prezicnost in natancnost…no saj je tudi v tvojem “fohu” potrebno to, samo urarji pa morajo imeti ekstra mero tega :) in ti je kaj zal, da si si izbral to, kar si si?

 21. strojnik - 16.12.2007 ob 14:46
  strojnik

  @vlatka: Ko sem v Trstu kupil prve tri rotringe, so stali celo premoženje… :?

  @GRiSON: Nazadnje sem v trgovini rotringe videl pred kakimi desetimi leti. Če jih še prodajajo, so verjetno našli kakšno drugo uporabnost, ker risalne deske že zelo dolgo nisem nikjer videl v uporabi… ;)
  Kar se ur tiče, pa ne vidim razloga, da bi jo popravljal. Ponavadi jo zamenjam, ker je vsa odrgnjena, čeprav še dela… :)

 22. strojnik - 16.12.2007 ob 14:50
  strojnik

  @bamboo: Svoj poklic sem v bistvu dokaj dobro zadel, saj mi leži in me po tolikih letih še vedno pritegne. Urar je mogoče res še vedno zanimiv poklic, samo tudi jesti je treba. Kdaj ste dali nazadnje kakšno uro popravit… ;)

 23. mica - 16.12.2007 ob 14:58
  mica

  dragi fantje…….ampak…kaj je to rotring?
  kaj za na kruh namazat?
  :-)

 24. strojnik - 16.12.2007 ob 15:56
 25. GRiSON - 17.12.2007 ob 05:41
  GRiSON

  Normalno, ure se ne splača popravljati, edino če nisi kakorkoli navezan nanjo. Danes dobiš v trgovini dokaj poceni in kvalitetno uro, jo nosiš leto ali dve, toliko časa da zmanjka elekrtrike, potem pu kupiš novo.

 26. Fetalij W. Tyschew - 17.12.2007 ob 12:27
  Fetalij W. Tyschew

  no zaradi “izumiranja” določenih poklicev bomo prišli do tega, ko bo urarjev le še za peščico, ampak ti bodo služili mastne denarce, ker bo imeti klasično uro pravi prestiž in človek, ki bo to znal popraviti, sestaviti, usposobiti… no ja, vsaj men se zdi da razmišljam v pravi smeri. pa ne, ne bom urar verjetno :D

 27. strojnik - 17.12.2007 ob 13:09
  strojnik

  @Fetalij W. Tyschew : Bo po moje kar držala GRiSONova ugotovitev, da se mehanizme, ki ne delajo enostavno zamenja. Mogoče bojo popravljali tiste res drage ure, pa še to, pri proizvajalcu. Si čisto ziher, da ne bi bil dober urar, mirne roke… :mrgreen:

  @GRiSON: Redko kdo uro sploh še nosi. Večinoma na mobitele gledajo… :razz:

 28. vlatka - 17.12.2007 ob 19:51
  vlatka

  strojnik,

  jaz sem dobila lepo uro (od grisona), a sem jo imela le kakšen krat na roki. Zakaj? Prav zaradi tega, ker pogledam na mobitel.

  Sem pa eno uro nosila kar 15 let. Tako, malo večjo s številčnico in kazalčki. Ker so mi take všeč.

 29. vlatka - 17.12.2007 ob 19:59
  vlatka

  strojnik,

  v življenju sem imela, meni se zdi, pet ročnih ur. Citizem, prva ura, ki sem jo imela od svete birme in jo nosila kakšnih 8 let. Potem sem imela eno x (digitalno, moško) za nekaj časa, potem eno malo elegantno žensko, tudi nekaj let, potem pa eno “casio”, ki sem jo tudi imela nekaj let, pa tisto, ki sem jo nosila toliko let. In grisonovo, ki sem jo imela parkrat na roki.

  Meni so všeč večje ure s kazalčki in številkami ;)

 30. vlatka - 17.12.2007 ob 20:00
  vlatka

  strojnik,

  šest ur v 34. letih :D :D

 31. strojnik - 18.12.2007 ob 13:09
  strojnik

  @vlatka: Jaz se pa na mobitel ne morem navaditi. Stalno roko obračam in se čudim, če je prazna. Ur pa nisem nikoli štel, jih je bilo pa kar nekaj. Mislim, da imam trenutno vsaj tri delujoče… :)
  Na kazalce pa ne znam več časa prav dojemati. Moram kar razmišljati, da vem, koliko je ura… :razz:

 32. commonsense - 20.12.2007 ob 11:04

  strojnik, se vidi, da si mlajše generacije. moja je na začetku še z gosjim peresom risala (no, se hecam), s tuš peresom iz risalnega pribora (šestila) pa res.potem so prišle neke stvari s cevčico, pa so samo pacale, risbo, prste in vse naokoli.

  potem si si lahko morda privoščil , mislim, da staedtlerja ali nekaj od pelikana ali kaj, rotringe so imeli samo največji nastopači.tudi profesor je bolje ocenjeval delo s peresom.tudi šablone za tehniško pisavo so bile na začetku prepovedane.

  ko si pa imel rotringa pa si bil dasa, še punce bi najbrž na to padale. žal jih v našem razredu ni bilo, na celi šoli pa vsega kakšnih 5.

  ja, tako je bilo v komunizmu,bo gotovo spet kdo rekel. :mrgreen:

  P.S.daj ,pa naj jaz tebe vprašam, ali veš kaj je rehenšiber?potem bom lahko natančneje določil tvoj strojniški staž.

 33. strojnik - 21.12.2007 ob 15:55
  strojnik

  Rehenšiber vem kaj je, imel v roki, nekaj malega nekoč naračunal. In to je vse. Da mi ga nekdo da sedaj v roke, dvomim, da bi karkoli znal z njim narediti. Ko sem štartal srednjo šolo, smo imeli že kalkulatorje, čeprav so bili dragi kot žefran. Takoj smo imeli tudi prvo generacijo rapidografov, kot se rotringom pravilno reče. Ko smo šli v Trst vse to kupit, je oče zavijal z očmi kot tale smeško :roll: . Šablone za pisanje pa tudi za krogce, so bile prepovedane tudi pri nas. Diplomiral sem pa 85, na podvozju avta… ;)

 34. commonsense - 21.12.2007 ob 19:37

  strojnik, jaz pa leta 75, na stroju za ponvičnike.

  no, resno, na osnovnem (basic)transportnem vozilu (BTV)za en projekt združenih narodov.pa ga niso osvojili, zato v varnostem svetu vedno glasujem proti.

 35. strojnik - 21.12.2007 ob 19:58
  strojnik

  Kaj pa veš. Mogoče se še odločajo… :mrgreen:

 36. commonsense - 21.12.2007 ob 20:09

  zelo mogoče, strojnik, zelo mogoče….

 37. strojnik - 21.12.2007 ob 20:20
  strojnik

  Vse, kar se da, prestavi na jutri…
  Jutri ti mogoče ne bo treba… :mrgreen:

 38. feniks - 23.12.2007 ob 17:29

  Prebral sem komentarje in se zamislil ob urah. Hitro dojemam digitalne zapise, pri analognih pa nimam težav celo če se kazalci vrtijo v nasprotno stran. Enostavno pogledam in vem. Ta svoj dar rade volje zamenjam za orientacijo v času. Tako bi se lahko spomnil na kakšen r.d. ipd, kar vidim, da pa drugim ne dela težav. No v zadnjem času me rešuje koledar na mobitelu.
  Tehnično risal pa sem samo s svinčnikom. PGŠ pač.

 39. strojnik - 23.12.2007 ob 19:04
  strojnik

  Meni analogno dojemanje veličin dela vedno večje težave. Se že tolažim z profesionalno deformacijo… :?
  Kar se rojstnih in drugih dnevov tiče, tudi mene že nekaj časa rešuje tehnika… ;)

  Mimogrede. A res obstajajo ure, kjer se kazalci vrtijo kontra… :shock:

 40. commonsense - 24.12.2007 ob 14:34

  strojnik, obstajajo.sam videl, skoraj kupil.pa je zdrava pamet prevagala.

 41. likard37 - 24.12.2007 ob 14:39
  likard37

  Jaz sem takšno uro videl v eni oštariji (kje pa drugje?), vendar je imela poleg kontra smeri tudi vse ostalo narejeno v zrcalni podobi. Če si hotel ugotoviti pravi čas, ti je to vzelo nenavadno veliko časa in razmišljanja…..precej neuporabna zadeva. Mogoče pa je oštirju prinesla več dobička, če je kdo zaradi ure ostal kakšno uro dlje.

 42. strojnik - 24.12.2007 ob 14:44
  strojnik

  Do danes sem bil ziher, da so najbolj neumne tiste analogne ure, ki so hotele čas digitalno prikazovati. Če se jih še kdo spomni, so namesto kazalcev imele neke vrtljive obroče s številkami (kot datum na uri s kazalci)… :?

 43. GRiSON - 25.12.2007 ob 16:12
  GRiSON

  Commonsense, še dobro, da ga celo obvladam (rehenšiber namreč), še ene dva bi morala biti pri hiši. Dobra stvarca, še danes včasih prav pride :D .

 44. commonsense - 26.12.2007 ob 12:56

  matr, en “drotar” obvlada, strojnik pa ne ! jejhata! :)

 45. strojnik - 26.12.2007 ob 15:37
  strojnik

  @commonsense: Mene debelo gledajo že zaradi tega, ker znam 2D risbe brat… :?

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !