Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Če imaš denar, te bomo porihtali, če ne, ko te j…

Objavil/a strojnik 18.12.2007 pod miks

Moram se pohvaliti, da me zdravje k sreči zaenkrat zelo dobro služi in da pri zdravniku nisem bil že precej več kot desetletje. Raznih gripic in prehladov kot bolezen niti ne štejem, ampak si v najslabšem primeru v lekarni kupim kaj iz proste prodaje. Pa kakšen cvetni prah konzumiram, propolis in to bi bilo to. Zadnje čase so me je začele mučiti oči, saj se relativno hitro utrudijo, bil bi pa tudi čas za kakšen generalni pregled pri zdravniku, preventive radi…

Danes sem pri zlobi prebral zapis in debata mi je dala misliti…

Nedolgo nazaj sem od zavarovalnice1 dobil ugodno ponudbo. Za pol tanka goriva na mesec, se izognem predolgim čakalnim vrstam, če pa roko porinem v žep še malo globlje, dobim pa v bolnici prostor v največ dvoposteljni2 sobi, z nadstandardno nastanitvijo.

Če prav razumem, je pri nas problem čakalnih vrst, zaradi premajhnih kapacitet. Če ni to to, naj me nekdo popravi, vendar:

Če je premalo denarja, odkod zavarovalnicam dobiček?

Če ni dobička, zakaj me zavarovalnice vabijo k sebi?

Ob istih kapacitetah se torej v primeru čakalne vrste vrinem pred nekoga. Več kot nas je vrinjenih, bolj zadaj so tisti, ki si tega dodatka k zavarovanju ne morejo privoščiti…

V tej celi logiki mi nekaj stvari ne gre skupaj. Ni mi jasno, kako to reč sprejemajo zdravniki, kateri so se obvezali pomagati vsakemu, po najboljših močeh? Ni mi jasno, zakaj so se državniki, kateri so vendar pri nas v službi tako temeljito prenesti zdravstvo v roke profitnim organizacijam, katere so tu, da vendar ustvarjajo dobiček. Pri zavarovanju avtomobilov še nekako prenesem, da nekdo dobro živi3 na moj račun, pri zdravju se pa vse neha. Če že solidarno skupno polnimo neko vrečo, jo dajmo vsaj do konca spraznit, pa čeprav na račun boljše nedeljske večerje v bolnici.

Ne morem niti mimo tega, da so zdravniki ponovno pogruntali, da so premalo cenjeni, kar je danes pogruntal tudi Dare. Očitno mislijo, da je samo njihova ura delovnega časa nekaj vredna, sicer ne bi naročalo pedeset ljudi ob isti uri, če vejo, da jih lahko obdelajo samo pet. Pa izraba delovnega časa se mi nasploh zdi sporna in nad tem, bi se zdravniki lahko zamislili sami.

Morda ni prepozno, da vsaj zdravstvo spulimo iz kremljev dobičkonosnih dejavnosti, čeprav glede na razmere tudi drugod po svetu v to močno dvomim…

 1. pri kateri sploh nisem dodatno zdravstveno zavarovan []
 2. kot da se da pri smrčanju enega bolje ne spati, kot večih []
 3. se še spomnite, kdaj že so zavarovalnice imele LCD monitorje []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

32 odgovorov na “Če imaš denar, te bomo porihtali, če ne, ko te j…”

 1. likard37 - 18.12.2007 ob 18:50
  likard37

  Strojnik, se bojim, da tu ni več pomoči. Zdravniki, ki imajo polne čakalnice so preobremenjeni in v primerjavi z EU slabo plačani, potem pa popoldne kot na novo rojeni zalavfajo svojo dejavnost v svojih privatnih ordinacijah in delajo za gotove denarje več, laže in bolje. Torej bi bilo treba glede teh stvari korenito spremeniti zakonodajo, organiziranost in človekovo vest. Za vse troje je kaj malo upanja, za tisto tatretje pa sploh.

 2. strojnik - 18.12.2007 ob 18:53
  strojnik

  @likard37: Saj mi je popolnoma jasno, kaj lahko pričakujemo v tej smeri. Mi je pa kar malo lažje, če se izkašljam… :(

 3. blitz - 18.12.2007 ob 20:13
  blitz

  dare, slabo plačani v primerjavi z EU? Slab štos. Primerjava plač zdravnikov z ostalimi smrtniki ne zdrži – slovenski zdravnik je v primerjavi z denimo nemškimi bogato bogato plačan. Da ne govorimo o delovnem času. V Nemčiji praktično vse ambulante delajo deljeno, tako, da razen v sredo lahko k vsakemu zdravniku greš tudi popoldan.

 4. likard37 - 18.12.2007 ob 20:38
  likard37

  Blitz, vzamem nazaj. Z veseljem. Predvsem je bilo tudi mišljeno tako, da so to dohtarski argumenti, ne tisti, ki bi jih jim priznaval jaz.

 5. blitz - 18.12.2007 ob 20:41
  blitz

  dare, saj sem razumal :lol: sem samo hotel poskrbeti, da kdo drug ne bi narobe razumel.

 6. strojnik - 18.12.2007 ob 20:50
  strojnik

  V bistvu z tem zapisom nisem imel ne namena, ne upanja naše zdravstvo rešit. Ne verjamem, da sem sploh sposoben tega, čeprav mislim, da slabše kot je, ne more zložit nihče, z vklopljenimi možgani. Bolj v nos mi gre to dodatno k dodatnemu zavarovanje. Dvomim, da zdravnik za takega pacienta dobi kaj več na uro… In to mi da misliti predvsem to, da me za jajca držijo zavarovalnice… :mad:

 7. kamper - 18.12.2007 ob 20:50
  kamper

  In nič ne kaže da bo kaj boljše,kjlub mojemu optimizmu :smile:

 8. drejc - 19.12.2007 ob 11:31

  Ne vem, če je problem čakalnih vrst samo zaradi premajhnih kapacitet. Vedno je v ozadju denar. Če je več denarja se pač kapacitete tudi povečajo, a ne?

 9. GRiSON - 19.12.2007 ob 18:05
  GRiSON

  Ko si že omenil računalnike, to je namreč moje področje. V zdravstenem zavodu imam prijatelja, ki mi ponavadi pove kakšno opremo imajo v hiši. Vsako leto zamenjajo skoraj vse računalnike, seveda ob enem tudi vso ostalo računalniško opremo. Imajo najnovejši barvni laserski tiskalnik (ne vem sicer zakaj ga potrebujejo). Mogoče nam po novem pošiljajo barvna pisma, za ureditev zdravstvenega zavarovanja. Da niti ne omajam kartuš in tonerje, jih imajo na zalogi na tone. Vse to kaže na to, da denarja niti pod razno ne primankuje.

  Zadnjič sem bil na DURS-u v Kopru, želel sem urediti zadevo, ker imam preveč plačano dohodnino. Na prvih vratih nisem nič dosegel, in so me poslali k nadzorniku. Še v isti sapi mi odgovori: “Kaj mislite, da bom jaz to delala.” Ja, verjetno ne bom jaz, saj ste vi plačani za to. Ko sem tako čakal v pisarni, da bo gospa uredila zadevo, nekaj več kot pol ure, je ves čas za drugo mizo, njena kolegica reševala privatne zadeve.

  Tudi v Koperskem zdravstvenem domu se nihče ne pretegne. Čeprav največkrat začnejo ob sedmi uri, pacijenti lahko vstopijo nekaj pred osmo. Ko je čas za malico pa ravno tako nastopi mrk. Nikogar ni v bližini.

  Se pravi nekaj je hudo narobe :evil: .

 10. strojnik - 19.12.2007 ob 18:45
  strojnik

  Bom poskusil odgovore za kamperja, drejca in GRiSONa združiti v enega:
  Nič ne kaže in celo močno dvomim, da bo kaj kmalu boljše. Po neki moji strojniški logiki, ko kupimo drago aparaturo, mora ta delati v treh izmenah, da se jo čim prej zamortizira in kupi sodobnejšo. V našem zdravstvu temu ni tako. Vsaj po mojem vedenju ne. Zavarovalništvo, naj bi bilo povezano s poslovnim tveganjem obeh strani. Z moje strani naprimer že 15 let plačujem dodatno zavarovanje, pa ga nisem uveljavljal, zavarovalnica mora nase prevzeti tveganje škod (bolezni). Sedaj je kolikor vem tako, da zavarovalnica določa zdravnikom kvote bolnikov in tako ne tvega nič. Drugače povedano, zavarovalnica odloča, kdaj smemo zboleti… :(

 11. bamboo - 19.12.2007 ob 21:00
  bamboo

  kaj prevec se nebi vmesavala, bi pa rekla le, da mi se zdalec ni najbolj jasno tole slovensko zdravstvo

 12. drmagnum - 19.12.2007 ob 21:01
  drmagnum

  Vem, da nisi hotel rešiti zavoženega sistema. Je pa prav, da pišeš o tem. Za mano je leto od aktivnosti, ki bodo šele čez čas pokazale, kje vse bi lahko odpravili težave. Rešitev bi bila, da stroka pokaže na napake in zamenja sedanje oblastnike in njihovi simpatizerje.

 13. strojnik - 19.12.2007 ob 22:06
  strojnik

  @bamboo: Mislim, da naše zdravstvo ni jasno prav nikomur… :?

  @drmagnum: Prav nate sem se večkrat spomnil med pisanjem tega zapisa. Jaz za zdravstvo nisem strokovnjak, plačujem pa šolanja ljudem, ki naj bi to znali in pričakujem tudi, da dajo kaj od sebe. Predvsem mislim, da bi morali vodenje in stroko povsem razdeliti. Ni mi jasno, kako je lahko direktor KC nekdo, ki je študiral medicino in ne ekonomijo.
  Pa še mimogrede o stvari, na katero se dokaj dobro spoznam. Ni mi jasno, kaj je toliko vredno na tistih operacijskih mizah, za katere so se toliko časa nategovali. Pa še tehnika s hidravliko se mi zdi neumna rešitev, saj bi se pomike bolje rešilo s servo motorji… :(

 14. zdravje - 19.12.2007 ob 23:40

  Denar sveta vladar! :-(
  In to za zdravstvo še presneto drži. Če imaš denar, se ti klanjajo, privat, da se ve :-)
  Drugače pa …..joj, prejoj. Strojnik, da bi ti le zdravje še naprej tako dobro služilo :-)

 15. drejc - 20.12.2007 ob 10:23

  Seveda mora zavarovalnica prevzeti tveganje in oni to tveganje tako preračunajo, da imajo v normalnih razmerah dobiček :) . In če ni nekih kvot je jasno, da lahko pri tako občutljivi zadevi kot je zdravje zadeva hitro postane neobvladljiva. Kot je rekel nek američan (ne da se mi iskat kdo, niti ni direkt citat, bolj po spominu): problem javnega zdravstva je v tem, da mora uravnavati omejeno ponudbo in neomejeno povpraševanje po zdravju, kar pa lahko naredi edino s čakalnimi dobami. To je bilo izrečeno v kontekstu kritike Moorovega idealiziranja evropskega javnega zdravstvenega sistema.

 16. drejc - 20.12.2007 ob 10:28

  No, mi hudič ni dal mira, sem moral poiskati :) :

  http://www.mtv.com/movies/news/articles/1563758/story.jhtml

 17. Muki - 21.12.2007 ob 09:30
  Muki

  Komplicira se na večih ravneh. Prva in najpomembnejša je ta, da zavarovalnice odobrijo programe za vsako področje. Se pravi za sivo mreno namenijo letno določeno količino denarja in s tem je določena tudi količina operacij. Čez to ne moreš pa da si bog. Paciente je pač treba prenaročit v drugo leto na novo kvoto. In od tu potem čakalne dobe.
  Drugi je prezasedenost kapacitet na določenih klinikah kljub zadostni količini denarja. In tretji zadostna količina denarja za določen program, vendar premalo zdravnikov, da bi programe pravočasno izpeljali, oz. izgovarjanje le teh na preobremenjenost.
  Sranje in kaos po domače. Idealne razmere za sprenevedanje vseh vpletenih.

 18. strojnik - 21.12.2007 ob 16:02
  strojnik

  @zdravje: To, da ima nekdo v avtu usnjede sedeže, drugi tekstilne, mi je popolnoma sprejemljivo. To, da pa mora nekdo imeti slabe zobe, ker si jih ne more privoščiti, pač ne… :?

  @drejc: Torej zavarovalnice ne rabimo, in je v celi proceduri moteči element, ki siromaši sistem zdravstva, pobrano pa vtakne v žepe delničarjev… :?

 19. strojnik - 21.12.2007 ob 16:08
  strojnik

  @Muki: Kot sem načel pri drejcu. Če se določajo kvote, je zavarovalnica nepotrebna in bi bil boljši nek neprofitni sklad. V primeru takega sklada, bi lahko neporabljena sredstva iz prezasedenih programov preselili na druge, v zdravstvo bi prišlo več sredstev in le to bi se okrepilo in povečalo kapacitete. Zdaj neporabljena sredstva povečujejo dobičke zavarovalnic. Mater. Mene bo kdo ustrelil… :mrgreen:

 20. 1danica - 21.12.2007 ob 18:21
  1danica

  Stvari gredo na slabše. Moja hči, na primer že kakšno sedmo ali osmo leto čaka na zobni aparat. Po veljavnih predpisih naj zanj še ne bi plačala, čeprav je polnoletna, ker je pač na čakalni listi že toliko časa. A preden pride na vrsto, se to lahko spremeni. Zobni aparat z obravnavo pa za spodnjo vrsto zob stane 1500 evrov, za zgornjo ravno toliko.
  Kolegici, ki vodi sina k ortodontu, je ta kar povedala: ” Če ne sodelujete, pa nič!”, ker je priznala, da otrok čisto redno le ne nosi aparata (v spanju je mimogrede končal zunaj, pa nek košček se je izgubil, normalen otrok pač). In je otroka črtala s seznama, češ naj ne hodi več. Poleg tega imajo dostikrat pripombe glede higiene zob – tudi za otroke, ki v šoli pri pregledovanju VEDNO dobijo rdeč zobe (se pravi, da so zobki čisti).Samo čakamo lahko, da bodo (ker si otrok zob ne umiva) zdravljenje krepko zaračunali. Takih stvari je še ogromno. Samoplačniško lahko urediš vse.

  Verjamem pa tudi, da so ponekod zdravniki preobremenjeni. Pri nas, na primer, dežurni zdravnik svoje dežurstvo opravlja poleg rednega dela v ordinaciji, ker jih je enostavno premalo. To pomeni, da skače iz svoje ordinacije v dežurno službo oz. če je prehudo, vse urgentne primere napoti direktno v svojo ordinacijo. Če se medtem bognedaj zgodi kakšna nesreča, bo pač trideset ljudi kakšno uro ali dve počakalo v ordinaciji.

  Da bi se le našel kdo, ki bi probleme reševal z zdravo pametjo in ne vse poprek, kajti nekatere stvari so res problematične, druge pa resnično niso.

 21. strojnik - 21.12.2007 ob 19:54
  strojnik

  @1danica: Najprej moram priznati, da mi ni jasno, kaj je na zobnem aparatu vrednega 1500€, da pa neki ortodont mojega otroka deklasificira, bi moral popoldne zase osebno fušat, ker bi mo jaz zobe “popravil”. Vem, da se samoplačniško vse zrihta. Sem imel ravno letos “generalko” na zobih.
  Preobremenjeni sigurno so zdravniki, ampak obenem neorganizirani, ukvarjajo se pa tudi z delom, ki bi ga kdo drugi najbrž tudi bolje in hitreje opravil od njih… :roll:

 22. GRiSON - 22.12.2007 ob 14:58
  GRiSON

  Tudi sam sem velikokrat razmišljal, da bi prenehal plačevati dodatno zavarovanje. Razen ene škatle tablet nisem nič drugega koristi, pa sem dodatno zavarovan od tistega prvega dne, ko so ga uvedli.
  Vendar če bi to naredil, bi se pravgotovo nekaj nepredvidenega zgodilo ;) .

 23. likard37 - 22.12.2007 ob 15:01
  likard37

  Grison, se pa lahko počutiš pač malo solidarnega! (če že ne do tistih bolj bolehnih pa do zavarovalničarjev :) )

 24. strojnik - 22.12.2007 ob 15:13
  strojnik

  Bentim pavzaprav proti zavarovalnicam in ne (tokrat) toliko proti zdravstvu. Solidarnost pa vsekakor mora biti. Kdaj boš doharja res rabil ne veš niti za eno uro naprej… ;)

 25. vlatka - 23.12.2007 ob 20:22
  vlatka

  strojnik,

  pa ti si po župci priplaval, al kaj?

  Da te tako farbajo? ;)

 26. vlatka - 23.12.2007 ob 20:27
  vlatka

  grison,

  če se ne sekiraš, se ti tudi zgodi ne.

  Jaz sem plačevala dobrih 15 let in to še kako drago. Mar bi mi dali večjo plačo, takrat, namesto vlagali v zdravstvo.

  In zdaj, kaj? Sem brez vsega. Tudi brez bolezni, da potrkam. Tako kot vseh tistih 15 let. (Moj karton je že zdavnaj arhiviran…) Če me bo pa kaj zgrabilo, se bom sklicevala na ustavo.

  “Vsak ima v naši državi pravico biti deležen zdravniške oskrbe”. Amen.

  Saj so po Hipokratu prisegli pomoč vsakemu, ki jo potrebuje.

  In če pomisliš, da moraš v določenih primerih čakati eno leto in pol, ti s tem podaljšajo življenje, haha….

 27. vlatka - 23.12.2007 ob 20:32
  vlatka

  Aja, vedno pravim, da je NAJBOLJE BITI ZDRAV.

  TOREJ BODIMO ZDRAVI, KAR ŽELIM VSEM IN PREDVSEM SEBI.

  P.S.
  Jutri moram na “Vzajemno” uredit to zavarovanje. So mi poslali pismo.

  Si bom pogledala v šalčko, ali rabim to ali ne, potem bom pa videla. Ja, tako bom naredila ;) , pa tudi če pri 113 umrem zdrava :D :D

 28. strojnik - 23.12.2007 ob 20:54
  strojnik

  Lahko tebi, ki v šalco gledaš. Pri nas kuhamo samo espresso, ki je brez zosa… :mrgreen:

 29. Neferete - 22.01.2008 ob 04:05

  Placujes dve leti dodatno zavarovanje potem pa lezis 14 dni v bolnici in ga porabis.
  Enostavna logika. Eni tega ne izkoristijo eni pa gredo v minus. Placa prvi.

 30. strojnik - 22.01.2008 ob 11:21
  strojnik

  Po tej logiki, sem si do zdaj našparal že za 3.5 mesece bolnice… :D
  Se pa bojim, da so te moje prihranke v kakšen dobiček prekanalizirali in da bom vseeno moral čakat… :(

 31. Neferete - 22.01.2008 ob 17:16

  Tocno tako.
  Ne bolani nastradamo. Jaz sem na “sreco” imela salmonelo in lezala pet dni v bolnici dve leti nazaj. Vsaj nekaj sem izkoristila.
  Je pa to ena velika prevara. Ves ta PZZ in koriscenje le tega. Spet so nas “nategnili”. Ceprav je tudi star sistem bil passe.
  Pri nas se vedno vseh stvari lotijo tako, da so na koncu posledice na ramenih najsibkejsih.

 32. strojnik - 22.01.2008 ob 20:48
  strojnik

  Po temeljitem razmisleku, še vedno raje plačujem za nič, kot da izkoristim usluge na polno… :mrgreen:

Komentirajte




Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !