Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Ni lahko biti strojnik I…

Objavil/a strojnik 12.01.2008 pod Ni lahko biti strojnik

Kaj pa tebi spet manjka, bo sigurno spet kdo rekel. V bistvu nič, razen časa. Kakšen teden več na mesec bi mi strašno prav prišel. No ja. Nisem imel namena pisati o tem. Mogoče kdaj drugič…

Zadnjič, ko sva z zlobo po krvodajalski akciji1 pogovarjala o pisanju, sem ji mimogrede omenil, da bi za en njen prispevek rabil cel dan, pa še kake tri dni, za popravljanje teksta. Moje znanje pravopisa je v tako daljni preteklosti, da pišem bolj po posluhu. Tisto, kar se mi bolj prav sliši, mora biti pravilno. Njen odgovor je bil v bistvu pričakovan: “strašno rada pišem”.  notier01.gif

Huh. Meni je pisanje v bistvu prava muka.  lam.gif     

Še govorim ne preveč rad, če res nimam kaj povedati. Kaj v bistvu delam v družbi, kateri je skupno samo to, da piše…

Najbrž ne bom nikoli izvedel, katera pomota me je sem pripeljala in kaj me tukaj drži. Mogoče to, da rad nakladam…

Strojniki funkcioniramo nekoliko drugače. Strojniki predvsem rišemo. Težko boste naleteli na sestanek strojnikov, ki nimamo pred sabo vsak svoj list papirja, po katerem kracamo samo nam razumljive skice. S temi skicami si v bistvu povemo vse, in še več. Nam, so enostavno najbolj razumljiva stvar na tem svetu…

Moj projekt se sestoji iz kupa papirja, na katerem so risbe in sheme in pa nekaj malega, z muko napisanih navodil , v pisani besedi, katerih pa itak nihče ne bere. V bistvu so bolj birokratske narave…

Če kaj z moje strani napisanega ne razumete najbolje, naj vas ne čudi preveč. Ukvarjam se pač z drugimi, zame še bolj zanimivimi rečmi…

robot-1.gif

Naslednjič, ko bo čas, bom razložil, zakaj 10mm štifta ne morete enostavno vtakniti v 10mm luknjo… :mrgreen:

 1. o kateri je najbrž že vse povedano in se ne bom ponavljal []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

51 odgovorov na “Ni lahko biti strojnik I…”

 1. zloba - 12.01.2008 ob 14:04
  zloba

  Meni se zdi, da ti malo pretiravaš. Ker – ko te berem, nikoli nimam občutka, da prav hudi trpiš;)

 2. zloba - 12.01.2008 ob 14:05
  zloba

  Eh, vidiš, ker preveč hitim: hudi = hudo.

 3. dare - 12.01.2008 ob 14:10
  dare

  Spoštovani strojnik, naj ti povem, da tvojemu pisanju nič ne manjka in predvsem, da je čisto pogost pojav, da nekdo poleg svojega dela počne nekaj,kar ima ravno nasprotne lastnost.

  Če dovoliš malo daljši komentar ti povem anekdoto o glasbeniku.

  V mestu je bila filharmonična dvorana in poleg nje kavarna. V nji so se seveda zbirali glasbeniki. Preko ceste pa je bila banka in poleg nje tudi ena oštarija vsak večer polna bankirjev. In to je veselo potekalo. Iznenada pa je začel eden od violinistov zahajati v bankirsko gostilno. Glasbeniki so to nekaj časa prenašali potem pa jim je bilo zadosti. En večer tipa pokličejo in ga povprašajo: ” Mislim, kaj ti je ? A nismo več dovolj dobri zate?”
  Violinist pa jim je rekel”Ne , ne, vi ste že v redu, samo zaželel sem si malo govoriti z ljudmi o umetnosti in o glasbi! Vi pa samo o denarju nakladate!”

 4. nada - 12.01.2008 ob 14:18

  Nič jamrat ! in se spraševat…zakaj ? ja, zato, ker te privlači pisanje in to naj bo dovolj. Uh, koliko nepotrebnega zakaja….in tu so še nasveti, super !….mene je velikokrat razjezila teorija o svedru in paku, njuni skupni oznaki (št.)….groza,pa samo tisto obešanko sem hotela obesit, drugikrat kakšno sliko ali že kaj po hiši zvrtat,pa sem obupala, ker nastane vedno premajhna luknja ali prevelika, presneto zakaj?

 5. strojnik - 12.01.2008 ob 14:18
  strojnik

  Zloba in dare. Zelo sta prijazna, vendar morata upoštevat, da je vedno na ogled postavljena verzija 2.6… Najprej nekaj napišem, preberem , popravim (tako parkrat), pustim na staranju, spet popravim, nato objavim. Mnogokrat popravljam še večkrat po objavi… ;)
  To, da je prijetno vsake toliko časa družbo zamenjat, se pa več kot strinjam… :D

 6. strojnik - 12.01.2008 ob 14:25
  strojnik

  @nada: Jaz vedno iščem vzrok. Me pa bolj kot pisanje, privlači komunikacija izven stroke, za katero imam izven virtuale vedno premalo časa.
  Kar se luknje in svedra tiče, pa probaj po drugem centimetru luknje drastično spustiti obrate vrtalnika. In pa preden začneš vrtati, moraš stabilno stati in imeti trdno oporo, ker če z vrtalnikom opletaš, delaš preveliko konično luknjo… :)

 7. commonsense - 12.01.2008 ob 14:53

  strojnik, če ti zmanjkuje časa, pa nočeš žrtvovati časa za spanje- poskušaj spati hitreje, pa bo :)

 8. blitz - 12.01.2008 ob 15:05
  blitz

  strojnik, očitno že rad pišeš, ker ne deluješ ravno mazo. Najbrž ti res gre (vsaj podzavestno) na živce, da cele dneve samo rišeš. Sicer je pa tudi tvoj blog ozaljšan s slikicami, torej res ne moreš iz svoje kože. Samo da tote slikice še migotajo, medtem, ko mora biti v onih služebnih vse statično.

  Kar tako naprej. In če si že napisal objavo, ki nosi naslov tvojega bloga, pa napiši še eno, ki bo nosila podnaslov. :wink:

 9. pika - 12.01.2008 ob 15:12
  pika

  Ufff, kako se strinjam s tabo! Meni misli prehitevajo, vem, o čem želim pisati, besed pa od nikjer :twisted: . Napišem stavek, ga obrnem trikrat okrog, preberem, in ko ga končno uredim, niti pod razno ne grem takoj brat kakšnega besednega umetnika. No, čisto malo sem se zlagala, ker jih z velikim veseljem požiram :-) . Aja, ne, prebiram ;-) !

 10. chef - 12.01.2008 ob 15:40
  chef

  Mene ves čas čudi, da nekateri ne znajo pisat :lol: Pa s tem ne mislim tebe, zato ne vem, zakaj jamraš.

  Glede strojniške pisane besede… fant, jaz včasih dobim kakšen strojnikov tekst za popravit… :evil: Take katastrofe nisem doživel še nikjer!!!

  In potem zadevo popravljam sto let, ker zmanjkuje časa, mi pa šefe reče: “Mah, pusti, saj se ni treba pretegnit, samo malo sklone popravi, tega itak nihče ne bere.”

  Kar mrazi me.

 11. GRiSON - 12.01.2008 ob 16:00
  GRiSON

  Še dobro, da mi ni strojništvo tuje, te prav lepo zastopim. Važno je, da se motnje v pisanju ne sprevržejo v bolečino. Prava toleranca je pomembna, da spravimo štift v luknjo ;) .

 12. buba švabe - 12.01.2008 ob 16:12
  buba švabe

  Hehe, popolnoma isti problem mam. To, kar ena zloba napiše med čik pavzo, lahko jaz skupaj dajem cel teden, pa še ne bo… ;)

  P.S.: Celo tale komentar sem trikrat prebral, popravil in spremenil.

  P.P.S: P.S. pa samo dvakrat.

 13. strojnik - 12.01.2008 ob 16:17
  strojnik

  @commonsense: Zadnje čase strašno slabo spim. Ne hitro, ne počasi… :(

  @blitz: Po svoje imaš prav, čeprav danes ravno ne rišem, ampak ponudbe pišem. Nisem mazo. Daleč od tega, ampak če bi lahko to, kar ravnokar tipkam, kako drugače povedal, bi bil še bolj srečen. Ko bi vsaj tipkal z več kot dvema prstoma vsake roke.
  Bom se pa res tudi podnaslovu posvetil. V bistvu pa že ta objava nosi šele številko 1… :mrgreen:

 14. blitz - 12.01.2008 ob 16:20
  blitz

  hehe, chef, danes sem se spomnil nate ob branju najnovejpega posta tistega hišnega, ki ima težave s pravopisom in ki te je že nekajkrat zaradi tega k nerganju prisilil :wink:

 15. strojnik - 12.01.2008 ob 16:25
  strojnik

  @pika: Ne bi verjela, koliko idej sem nekaj časa mrcvaril, ko sem sprevidel, da ne gre, pa gladko brisal. Tudi nekaterim objavljenim se je skoraj zgodilo… ;)

  @chef: Jaz se pač potrudim, ne glede na to, kar delam. Je pa res, da smo strojniki na srednješolskem znanju, v stilu, “za strojnika bo dobro”, tako da nismo vse sami krivi. V končni fazi, pa se med seboj ocenjujemo po drugih stvareh, ki niso skloni… :)

 16. strojnik - 12.01.2008 ob 16:29
  strojnik

  @GRiSON: Odgovor je pravilen… ;)

  @buba švabe: Kaj čemo, ko pa noben ne verjame. Jaz se tudi čudim, ko nekdo ne zna pogruntat, kaj je pralnemu stroju (čeprav imam z novimi modeli vedno več težav) in verjame kalgonitu… :mrgreen:

 17. kamper - 12.01.2008 ob 18:53
  kamper

  Če ti ne gre pisanje na roko pa probaj s stružnico :lol:

 18. desert rose - 12.01.2008 ob 23:03

  Čudno res. Meni se pa nikoli ni zdelo, da bi ti imel kakršenkoli spljoh problem s pisano besedo. Ravno nasprotno. Zdi se, da ti kar namazano teče. Ne vem, katerega Coperfilda si podkupil, da te je naučil te iluzije ;)

  Se pa še tolažim z ostalimi komentarji, da nisem edina, ki najde 100 besed okoli, samo tiste prave ne (ampak zgleda, da mate vsi neke Coperfilde za sabo). Zato, če bi jaz imela blog, bi ratale lih kake 3,3 objave na mesec (kapo dol vsem tistim z večjo frekvenco). Zato ga pa nimam.

  Najhuje pa je, ko se mi po glavi mota tavžnt misli, zdaj pa zgužvaj ti to v eno berljivo poved in normalen komentar, ki ne bo epske dolžine. 90,5% ne gre. Saj se mi vidi, ne? ;)

  P.S.: Tiste slikice so pa zabavne :)

 19. strojnik - 13.01.2008 ob 11:25
  strojnik

  @kamper: Kaj pa naj potem objavim. Slike izdelkov ali špen… :mrgreen:

  @desert rose: Tvoj nick me na nekaj asocira, pa se ne morem spomniti, na kaj. Kakšen filem?
  Po temeljitem premisleku in prespani noči, prihajam do ugotovitve, da se najbrž z napačnimi primerjam. Perfekcionizem, je mnogokrat moteča zadeva. Zanima me pa, kako bi zgledalo, če bi šel kdo napake popravljat. Je pa tudi res, da zapisov, ki se mi ne zdijo sprejemljivi sploh ne objavim. V bistvu pa se zadnje čase ne utegnem ne vem koliko posvečati pisanju in se zadev, ki jih ne bi speljal, sploh ne lotevam.
  Raje preberem take pisce, ki imajo 3.3 dobre objave na mesec, kot 3.3 objave na dan, brez vsebine, pa čeprav znajo nekateri tudi z enim samim stavkom ogromno povedati… ;)
  Simonarebolj sploh nima težav s komentarji. Jaz bi iz enega njenega komentarja vsaj dva prispevka napisal… :mrgreen:
  Slikice pa tudi mene zabavajo… :mrgreen:

 20. commonsense - 13.01.2008 ob 13:14

  strojnik- 10mm štift v 10 mm luknjo spraviti? bivši minister za znanost bi že vedel, koga za nasvet vprašati, in bi moralo iti.

  jaz bi se tega lotil intelektualno , in bi si rekel,za 10 mm štift nisi nikjer rekel, da je toliko v premeru, kaj pa če je le toliko dolg, v premeru pa ima 9.5 mm? bi šlo brez težav.

  ali pa bi uporabil nekoliko bolj klasičen strojniški pristop in bi ga preprosto noter zabil. :mrgreen:

 21. strojnik - 13.01.2008 ob 13:22
  strojnik

  Tudi jaz bi se boljše znašel, če bi mi wordpress fi znak privoščil (tisti prečrtani krogec za nestrojnike), tako pa improviziram. Dvomim pa, da bi se kateri strojnik na besedne zanke lovil, pri pravem zabijanju štiftov… :mrgreen:

  Nule v nulo pri fi10 (da ne bo dvomljivo) pa ne zabiješ kar tako. Če je mehko, se nakrči, če je trdo pa poči… ;)

 22. dare - 13.01.2008 ob 13:23
  dare

  Še najbolje bi bilo mogoče, da bi dal narediti luknjo fi 10 in štift tudi fi 10. Spotoma pa bi enemu in drugemu predpisal primerno toleranco. (Moram sicer povedati, da se ne spomnim prav veliko tistega okoli tolerančnih polj ipd.:) ) Če pa bi bilo res oboje absolutno točno 10 mm (in nikoli ni nič absolutno!!! ) pa nimam razlage zakaj ne gre!

 23. strojnik - 13.01.2008 ob 13:40
  strojnik

  Smo že trije strojniki na kupu in seveda, takoj strokovna debata… :mrgreen:
  Pri večjih kosih, si lahko tudi kaj presežka privoščiš, pri majhnih je problem, da je trenje zaribavanja večje od trdnosti kosa. Vsaj večinoma, so pa seveda tudi izjeme. Pustimo zdaj to, za kdaj drugič in pa vem, da se da tudi kaj segreti in ohladiti, preden kdo tudi to (kot na strojniških forumih) predlaga. ;)
  Absolutne pa še keramične kladice niso… :mrgreen:
  Pa da se ne bom preveč pametnega delal, moram priznati, da vse skupaj mogoče kakih pet ujemov dejansko tudi uporabljam… ;)

 24. commonsense - 13.01.2008 ob 14:06

  “Če je mehko, se nakrči, če je trdo pa poči…”
  hm rekel bi, da bi trdo v mehko šlo najbolje. mislim, da bo vsak strojnik to potrdil, še posebej pa katarina, čeprav menda ni strojnica. :mrgreen:

 25. strojnik - 13.01.2008 ob 14:31
  strojnik

  Saj vem, da imaš prav. Vem, da se vse da, ampak ne da se mi ravno cel dan s tem ukvarjat… :(
  Najraje imam ujem H7/h6, pa še to je po neken času včasih težko narazen dobiti. Drugače sem pač bolj pristaš mehanskih, kot tornih vez. Dejmo no, nehat z strojništvom… :(
  Elastomehanika mi pa ni najbolj ležala… :mrgreen:

 26. sosed - 13.01.2008 ob 16:52
  sosed

  bemti strojnik, kako dobro potem šele rišeš…?

 27. strojnik - 13.01.2008 ob 17:09
  strojnik

  No ja. Lačni nismo, torej mi gre zaenkrat… ;)

 28. desert rose - 13.01.2008 ob 22:00

  @strojnik: Glede nicka… mogoče koga asocira na knjigo Puščavska roža – a nima neke veze (razen morda trdnosti na videz krhke ženske duše). Lahko, da je nastal še kakšen film, ne vem – but no. Nosi pa takšno ime mineral, ki nastane v puščavi – boljše, da ne veš moje obsesije s takovrstnimi zemeljskimi tvorbami. Rose oz. vrtnica – meni ljuba cvetica in njen vonj… Še nekaj je asociacij, delčkov sestavljanke, ki me podpišejo s tem imenom, o katerih ne bi zdaj (epska pripoved, remember? ;) ). No, takle, naj končno priznam – taprvi in taglavni krivec je Sting in njegova pesem, ki je …za v drugo dimenzijo… …! :mrgreen:

  Ja, prav imaš glede perfekcionizma, je lahko moteč in ne da dihati. Go with the flow… je včasih najboljša rešitev :D

  He he, kdaj pa kdaj ne bi bilo slabo biti simonarebolj :D

 29. vlatka - 13.01.2008 ob 22:05
  vlatka

  Strojnik,

  včeraj mi je na tvoji strani vse “štekalo” zdaj pa ne vem, kaj sem včeraj mislila napisati :D

 30. vlatka - 13.01.2008 ob 22:07
  vlatka

  A, morda o tem, da deset ne gre v deset. Logično. Drugih deset mora biti večji, da gre deset vanj ;) ;)

 31. strojnik - 13.01.2008 ob 22:37
  strojnik

  @desert rose: To bo to. Sting in pa minerali. Tej so tudi meni všeč. Pred sabo imam pirit, ahat sem podaril, tako da moram dobiti drugega. Včasih je bila v stari Ljubljani v eni mali ulici ena zelo simpatična trgovina, pa mislim, da je ni več… :?

  @vlatka: Da ti mogoče GRiSON ne prišepetava… :mrgreen:

 32. desert rose - 13.01.2008 ob 23:22

  @Strojnik: Trgovinica Ahat morda. V MB-ju poznam vsaj dve. Tam imajo raznorazne minerale, kristale, drage in poldrage kamne, celo fosile… v surovi in obdelani obliki. In tam si včasih takooo napasem oči (ker eni so ful dragi) :mrgreen: Doma pa imam takih zadev tud kar nekaj. Znajo kar zasvojit :D

 33. strojnik - 14.01.2008 ob 12:19
  strojnik

  Menda je v Tržiču enkrat letno sejem teh reči. Moram it pogledat enkrat… :D
  No ja. Odpravljam se že toliko let, da bo najbrž prej on k meni prišel… ;)

 34. MaMlaz - 14.01.2008 ob 20:20
  MaMlaz

  Strojnik – Lahko na hladno narediš štift in luknjico fi 10 in sta lahko v neskončno decimalk enaka.In seveda ne bo šlo. Štift je lahko tudi nekoliko manjši pa vseeno ne gre.
  Če pa luknjico segreješ na pravo temperaturo, ga ni štifta, da ga nebi noter spravil. :twisted:

 35. zdravje - 14.01.2008 ob 23:23

  …..” strojniki samo rišemo” :-)
  he, sem se ob tvojem stavku spomnila na osnovno šolo in tehnični pouk. O groza, kakšna španska vas so bile meni tiste risbe. Ampak smo imeli tako krasnega tovariša za tehnični pouk, da nam je vedno dovolil doma dokončat risbe. K sreči sem imela dobrega prijatelja, ki je hodil v tehnično šolo, pa mi je lepo vse zrisal…. hi, hi, sem imela vedno odlično oceno.

 36. MaMlaz - 15.01.2008 ob 09:57
  MaMlaz

  Vidiš, ko površno berem pa ne vidim, da se določene stvari že omenjajo. BTW, moj predlog ni nujno aplicirati v strojništvu. ;)

 37. strojnik - 15.01.2008 ob 11:41
  strojnik

  @MaMlaz: Trenje zna včasih hudo motit (razen v ovinku)… :mrgreen:

  @zdravje: Ta prijatelj te je imel pa zelo rad. Meni je bilo odveč že tisto, kar sem moral zase narisat. Če bi mi kdo takrat rekel, da bom živel od tega, bi ga ugriznil. Sreča, da imamo računalnike… ;)

  @MaMlaz še enkrat: Očitno vsem strojnikom hodijo iste reči po glavi… :mrgreen:

 38. zdravje - 15.01.2008 ob 11:52

  strojnik,

  ti si pa jasnoviden… :-)

 39. strojnik - 15.01.2008 ob 12:04
  strojnik

  @zdravje: Mogoče bi moral začeti turško kavo pit, da bi lahko v zoc gledal… :mrgreen:

 40. zdravje - 15.01.2008 ob 12:15

  strojnik,

  saj ti gre dobro že brez turške kave :-) :-)

 41. strojnik - 15.01.2008 ob 17:59
  strojnik

  @zdravje: :D

 42. mica - 24.01.2008 ob 16:05
  mica

  Naslednjič, ko bo čas, bom razložil, zakaj 10mm štifta ne morete enostavno vtakniti v 10mm luknjo… /citat/

  hm…kje piše, da je to nemogoče?????
  če je štift že mal majav, pa luknja že mičkeno izrabljena…..naj nadaljujem?!

 43. strojnik - 24.01.2008 ob 20:39
  strojnik

  @mica: Raje ne… ;) Mi je že vse jasno… :mrgreen:

 44. ZigaK - 30.01.2008 ob 11:53

  Tehnično poročilo napisat – prava muka.

 45. strojnik - 30.01.2008 ob 17:27
  strojnik

  Ja. S CE normami je vse samo še obilnejše… :(

 46. ZigaK - 30.01.2008 ob 19:30

  Na srečo imamo takega šefa, ki skrbi, da se ne utopimo v birokraciji

 47. strojnik - 31.01.2008 ob 08:06
  strojnik

  Kakor koli obrneš, mora težaško delo nekdo naredit. No ja. Imaš tudi komplikatorje, ki zbirokratizirajo še dodatno… :?

 48. ZigaK - 31.01.2008 ob 09:14

  Jaz poskrbim, da konstrukcija stoji, ostalo me načeloma ne zanima :mrgreen:
  Iz izkušenj vem, da so največji problemi, če je kazalo narobe oštevičeno, če v naslovu manjka vejica, pa take. Če so pa povesi preveliki ali kaj takega, to pa nobenga ne zanima.

 49. strojnik - 31.01.2008 ob 17:53
  strojnik

  V gradbeništvu predvidevam, da se dokumentacijo rabe nekje do prevzema in nič dlje… ;)

 50. ZigaK - 31.01.2008 ob 19:26

  :lol:
  ja na žalost res, …
  …ne sej ne, armaturni pa opažni načrti so nujni pri adaptacijah, tud statika je fajn če je :mrgreen:

 51. strojnik - 31.01.2008 ob 20:22
  strojnik

  Največji zaklad za take reči se mi zdijo detaljno fotografirane inštalacije pred ometi in tlaki, s tem, da so oštevilčene na tlorisu. Ni mi samo jasno, če začne pod plavajočimi tlaki kaj puščati, kako to najdeš… :?

  Sem šel prav gledat. 394 slik inštalacij, skrbno shranjenih… ;)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !