Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Izpolnil sem si mladostniško željo…

Objavil/a strojnik 21.09.2008 pod miks

Spomnim se časov, ko sem čevlje še prerastel in pričel odkrivati čudoviti svet okoli sebe. Med drugim tudi glasbo. Spomnim se svojega prvega kasetarja. Philipsova črna škatla, na drsne potenciometre1. Kolega je imel dvojni “DIN kabel” in če sem uspel škatlo prešvercati mimo staršev, smo snemali in presnemavali2. Najboljši žuri so bili pri tretjem kolegu, kateri je imel zelo majhno sobico in iskrin gramofon iz iverke3.

Ko sem bil v srednji šoli, sem sicer po nekih čudnih poteh prišel do nekega Gorenjevega čuda, ki pa je več stalo kot delalo in sem se ga komaj znebil, tako, da se ga ne spomnim preveč rad4.

Tu in tam, večinoma pri sinovih direktorjev, pomorščakov in zdomcev, smo včasih, praviloma bolj od daleč videli kakšno Hi-Fi zverino. Najprej so se svetile kot pasja jajca, s časom je pa moda narekovala črno mat barvo, katera mi je itak pisana na kožo…

Prišli so časi, ko bi si željeno reč načeloma lahko privoščil, je pa nastopil drugi, še težje rešljiv problem. Premajhno stanovanje in vse preveč reči v njem na poti, tako da si še ene, v kompletu z zvočniki enostavno nisem imel kam dati. Aparature sem zato leta kupoval z metrom in v stilu “začasna varianta”. V bistvu bolj majhne, kompaktne stolpiče, v enem kosu, toliko, da ni tišina v stanovanju…

Problemi so zato, da se rešujejo, tako, da sedaj tudi s prostorom niti približno nimam več težav…

Prišel je čas, za si izpolniti več kot trideset let staro željo. Kupiti Hi-Fi stolp. In to ne sodobnega, ampak takega, kot sem si želel takrat. To novo me ne zanima…

Našel sem ga:

Pioneer

Pioneer

 

V bistvu sem iskal in še iščem5 nekaj starejšega, ampak tudi tega nisem hotel pustiti v tisti garaži…

Vem, da v njem ne bije več divje Hi-Fi srce, ampak še vedno gladko in popolno poseka večino novodobnih plastik fantastik škatel. Zamenjali bomo elektrolite, pa bo še boljše.

Trenutno se po Ebayu cufam še za kompatibilni gramofon, ogledana imam dva para zvočnikov, pa daljinec mi še manjka. V ponedeljek gremo v akcijo…

Če kdo lahko kaj pomaga, častim pivo… ;)

 1. takrat je bilo to moderno in je pomenilo nek presežek []
 2. kdo je rekel, da je piratstvo novodobna pogruntavščina []
 3. Takšnega, ki je imel v pokrovu zvočnik []
 4. pa še dan danes mi kdo od staršev omeni, kako oh in sploh “radijo” sem imel []
 5. placa je še []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

9 odgovorov na “Izpolnil sem si mladostniško željo…”

 1. ZigaK - 22.09.2008 ob 13:35

  Uživaj :)

 2. strojnik - 22.09.2008 ob 20:04
  strojnik

  Uživam kot mulček. :D
  Zmagal sem na dražbi za gramofon (dobil sem ga za osemkrat manj, kot sem bil pripravljen dati) in danes sem kupil še šopek zvočnikov. Upam, da mi ne bo omet odpadel… :mrgreen:
  Daljinca pa še vedno iščem… :(

 3. dare - 22.09.2008 ob 20:45

  Hey,hey my my, rock’n'roll will never die!

 4. sikfak - 23.09.2008 ob 10:12
  sikfak

  Mhm..sovražm!! Zverina!! Jst bi tudi nekaj takega. O gramofončku sanjam že nekaj časa. Čez zvok vinilke ga pač ni.
  Kar se pa tiče Hi-Fijev..te stare mrcino so še narjene za predvajanje glasbe, novejše samo še za to, da se prodajajo. To so bili časi, ko so še dali nekaj na kvaliteto in ko pride čas (=denar) za kaj večjega in boljšega bo staro 20 let. Definitivno.

  V avtu imam Pioneerjeve zvočnike iz leta ‘82 in jih ne zamenjam za noben denar. :D

 5. strojnik - 23.09.2008 ob 20:42
  strojnik

  @Dare: Mogoče si bom tebi na čast tudi ta sentiš kdaj zavrtel, običajno so mi pa všeč bolj trdi ritmi, ali pa Floydi seveda… ;)

  @sikfak: Stare mrcine (dobro povedano) sekajo. Ko sem ga testiral, je preostanek družine že zdavnaj pobegnil, ko je bil zvok še vedno kristalno čist… ;)

 6. dare - 25.09.2008 ob 09:33

  No, saj to ni bilo ravno bogve kaj od komentarja , ampak točno to mi je prvo padlo na pamet,ko si omenil tiste lesene gramofone. Dva meseca sem delal med počitnicami za ena takšna jajca, da sem potem lahko gor stružil že tako nekvalitetne jugotonove plate. (In tudi Neil Younga zraven.) In tudi sam sem imel takrat želje okoli tega pa me je očitno minilo. Zdaj glavno da nekaj škripa in da ni čisto tiho v bajti. Mogoče kdaj v bodočnosti. lp

 7. strojnik - 25.09.2008 ob 15:30
  strojnik

  @dare: če boš kaj hodil okoli mojih koncev, se kar oglasi in več kot prepričan sem, da po milozvočnem tresenju v trebuhu ne boš ostal hladen in boš že naslednji dan po ebayu brskal… ;)

 8. piskec - 26.09.2008 ob 09:22

  He, he, kaj se vse ne najde! ;)

 9. strojnik - 26.09.2008 ob 19:15
  strojnik

  Zamisli, kaj vse bi domov navlekel, če bi res imel čas iskati… :D

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !