Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Spet je crknu…tatija mu špagetarskega…

Objavil/a strojnik 8.10.2008 pod miks

Naj mi prosim nihče ne omenja Calgona. Sem popadljiv danes…

 

Ob vseh težavah in slabih novicah danes, mi mora ponovno crkniti pralni stroj, poln perila v sebi in svoji okolici, katero še čaka na tretma. Perilo je mokro in neoprano, pravi žena. Mamu mu.

Ne vem več katerič1 odvijem vijake, kateri še niso sami popadali ven in se zastrmim v čreva. Pa saj zaboga ni toliko stvari notri, kolikokrat sem ga razstavil. Sranje od Candija pač crkuje od samega začetka kar sem ga pred par leti kupil.

Ropotija v stroju

Ropotija v stroju

 Premerim vejo do motorja katera trdi, da vse dela in se že nasmehnem v upanju, da je crknil motor in se bova poslovila ob najbližjem surovinskem kontejnerju, pa mi hudič ne da mira in grem raziskovati naprej. Krtačke. Samo krtačke so crknile. Telefon – avto – trgovina – avto – domov, petnajst minut preklinjanja in stroj spet dela. Do naslednjič seveda…

Pa tako lepo umetniško delo sem nameraval narediti iz njega…

Skulptura

Mogoče naslednjič…

BDW: Vem, da ni samo Candy sranje, ki se neprestano kvari. Kako se s temi težavami spopadate tisti, ki koristite, čakate in plačujete serviserje, ki vas mimogrede še prepričujejo v to, kakšen hud poseg so naredili…

 1. že dolgo ne štejem več []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

49 odgovorov na “Spet je crknu…tatija mu špagetarskega…”

 1. peropero - 8.10.2008 ob 18:04

  se mi še ni zgodilo nič podbnega, ker imam Gorenje.

 2. maka - 8.10.2008 ob 18:11

  no sma pa že dva takšna ki imama probleme s tem meni je gorenje(540 evrov)začelo crkovati po 4 letih najprej vodna pumpa,…glede na strošek 45 evrov sem rekel o.k potem mi nedolgo časa zatem crkne programator a tu je pa adijo 150 evrov a mi plačamo..dela dva meseca potem pa še motor no po pa doživim mal šoka jas in pralni stroj…. ta na odpad jas pa v trgovino po najcenejšega ki se da dobit za 230 evrov z dveletno garancijo …mislim da ob prvi okvari po preteku garancije kupim zopet novega…..

 3. pralnistrojck - 8.10.2008 ob 18:17

  Pr nas smo glih tko nrdil…Stari stroj je z sem pa tja popravili delal 20 let!(si morte mislt?) potem smo pa kupl za 160 € v leclercu novga in dela ze pol leta. Če bo pa še pol leta pa jupiiii, pol gremo pa itak po novga, that’s it:)

 4. abcd - 8.10.2008 ob 18:50

  Ali si uporabljal Calgon? Pri nas je voda polna vodnega kamna in zato vsi vodilni proizvajalci pralnih strojev priporočajo Calgon.

 5. strojnik - 8.10.2008 ob 19:01
  strojnik

  @peropero: Ti se kar tolaži z Gorenjem. Včasih je bilo vse dobro. Sem pa nedolgo nazaj kupoval drugo belo tehniko in ugotovil, da je Gorenje enostavno predrago in kupil Boscha. Dodatna spodbuda temu je bila ta, da sem iste gorenjeve artikle na Hrvaškem videl za tretino bolj poceni… :?

  @maka in pralni strojček: Se mi zdi perverzno razmetavanje materiala za izdelovanje nekvalitetnih stvari. Verjetno bodo smetišča najboljši rudniki nekoč… :(

  @abcd: Daj mi prosim pridi pokazat, kako se to reč uporablja… :twisted:

 6. rockstar1707 - 8.10.2008 ob 19:10

  @maka & pralnistrojcek

  To pa je prava pot ja. Se vec smeti, saj jih se ni dovolj. Ocitno so komunalne storitve za taksne stvari se vedno prepoceni…

  No, je pa res, da se ocitno bolj in bolj kvarijo tudi priznane znamke. Midva sva imela s Candyjem na zacetku tudi polno tezav. Ampak je bilo hvala bogu v garanciji. Zaenkrat deluje v redu. Po cca. 1 letu uporabe, od tega 1 mesec servisiranja, ker niso odkrili napake.

 7. senorita - 8.10.2008 ob 19:30
  senorita

  Pri nas smo imeli tudi Gorenje, sicer je res brezhibno delal skoraj 10 let in potem se je nekega dne ustavil. Kličemo serviserja in smo tudi takoj rekli naj pove, koliko bo stalo popravilo in če se sploh splača. Ok, plačamo takrat 70 €, ni minilo niti pol leta, spet neki crkne, pa rečemo, ok zdej smo že dali 70, pa dejmo še 50 €. No…čez par mesecev je spet crknu. Seveda je bilo potrebno kupiti novega :roll:

 8. blitz - 8.10.2008 ob 19:56
  blitz

  Hja, to pa je zato, ker kupuješ italijanska jajca. Midva sva imela tudi Candya – po petih letih so crknili ležaji, zamenjali smo jih in po nadaljnjih treh letih se je zadeva ponovila. Potem smo ga vrgli proč.

  Kot, da nama šola ni bila dovolj, sva kupila še eno italijansko jajce – Aristonov pralno sušlni stroj. Že kar takoj prvi teden so popokali vsi gumbi. Dali smo jih zamenjat in kmalu so spet popokali. Sprijaznili smo se s tem. Sicer pa stroj že pet let dela brez težav, je pa res, da smo v tem času bili 4,5 let v tujini in smo prihajali samo med prazniki in počitnicami, torej ima mašina v resnici za kakšne pol leta kilometrine.

  V Nemčiji smo kupili Bauknecht, nemška roba, ki zaenkrat deluje odlično. A tudi tega smo že imeli na servisu – ni spiral in serviser je v cevi za odvajanje vode iz bobna našel otroško nogavico. V glavnem, nimamo sreče s pralnimi stroji.

  Moja teta je pa pred nekaj meseci zamenjala 40 let starega Candya. :smile:

 9. ametist - 8.10.2008 ob 20:06

  @maka, resnično dvomim v kredibilnost serviserja!
  Vsi ti deli v enem letu ne smejo odpovedati. Našteli ste same glavne sklope stroja. Če vas ni serviser opeheril, potem je zadeva za knjigo rekordov. Imam pa silno slsbe izkušnje z temi strici. Tudi pozitivne, ampak redkogaj. Če vam je zamenjal določen sklop, vam je tudi ostal stari. Posebno pa je treba biti pozoren, če je vgrajeni del nov ali star.

 10. strojnik - 8.10.2008 ob 20:07
  strojnik

  @rockstar1707: Nisem prepričan, če obstaja še kakšna priznana znamka… :?

  @senorita: Če ga ne bi znal sam popravljati, bi bil že zdavnaj na odpadu, tako se pa greva, kdo bo koga… :mrgreen:

 11. strojnik - 8.10.2008 ob 20:19
  strojnik

  @ blitz: Sem nekoč v nemčiji popravljal Boschev pralni stroj: Okoli črpalkine (zanusi) osi se je navila neka nitka in je zablokiralo… :mrgreen:
  Pred leti sem imel Bauchnehtov pomivalni stroj. Odlična zadeva, razen ene malenkosti. Vsako leto je bilo treba zadihtati os glavne pumpe. Pumpa je bila narejena tako, da je z vrtenjem v eno smer prala, v drugo pa metala vodo ven. Dobra ideja, le tesnilom ni bila všeč.
  Če smo že pri nemcih, sem nedolgo nazaj nabavil vso kuhinjsko ropotijo od Boscha. Prvi problem je bil pri razpakiranju hladilnika, kateri ima zaščitno folijo rostfraja zapertlano pod robove in sem klel tri dni, da sem jo odlepil, s tem da še vedno strašim s pinceto okoli njega. Ta isti hladilnik zna včasih iz do sedaj neznanih vzrokov tako zaropotati, da sem že vlomilca iskal po hiši ponoči. Druga zamera gre mikrovalovki, ki izgubi vse nastavitve, če zmanjka elektrike. Zgleda še niso slišali za eeprom. Na stari DeLongi mikrovalovki so bile slikice, da nisi rabil nič študirat, na Boschu je pa po nemško: P1, P2, P3…
  Zaenkrat pa vsaj dela… :D
  Mimogrede še to: Po preverjenih insajderskih informacijah od izdelovalcev komponent, ima najbolj ostre zahteve po materialu, kvaliteti in kontroli pri nas trenutno SAMSUNG.

 12. strojnik - 8.10.2008 ob 20:26
  strojnik

  @ametist: Razdiranje te ropotije mi sploh ni hobi in sem se ga lotil samo zaradi nesposobnih serviserjev. Zadnji, ki je prišel k meni, je bil tako pijan, da je komaj zase vedel… :?

 13. jazby - 8.10.2008 ob 20:52

  @strojnik: si pa dober, da se te ljubi sam popravljati stroj. Predvidevam, da ti je hobi razstavljanje motorjev. Glede znamk, je pa najbrž res, da se proizvajalcem ne splača delati preveč dolgo-delujočih, saj morajo prodajati nove.
  Sam sem pred dobrim dvajsetimi leti kupil Gorenjev pralni stroj in to takega, ki je bil razstavljen v Metalki. Ko sem ga prvič uporabil, sam že imel poplavo, ker je bil brez pokrova filtra. Šel sem nazaj v trgovino, kjer mi je prodajalec ročno odvil pokrov filtra od drugega razstavnega modela (najbrž je potem naslednji kupec spet prišel nazaj). No potem je bilo v garanciji potrebno še nekaj zamenjati, potem pa je delal brez problemov. Ko sem dobil otroka, mi je potem mama kupila pralno-sušilni Candy, sam pa sem ji dal tega Gorenjevega, ki ji še sedaj dobro služi. Candy je potem delal 15 let, vmes smo imeli dva manjša servisna posega, ko pa je začel čudno ropotati (najbrž ležaji tako kot pri Blitzu) smo spet kupili nov Gorenjev stroj. No tudi tu je bilo že po dveh mesecih nekaj zamenjati, zdaj pa že kakšno leto lepo dela. Da pa bo delal še naslednjih dvajset let, tako kot tisti prvi, pa sploh ne pričakujem.

 14. strojnik - 8.10.2008 ob 21:35
  strojnik

  @jazby: Motorje sem razstavljal, ko sem bil še mlad, pa neumen… :mrgreen:
  Proizvajalcem se mogoče res ne splača več delati predolgo trajnih aparatov, pretiravanje pri tem je pa rodilo to, da meni Candija ne morejo več niti šenkat… :?

 15. blitz - 8.10.2008 ob 21:37
  blitz

  strojnik, na Dunaju smo imeli 12 let star pomivalc Bauknecht, ki je pomival sijajno. Zato smo potem v Nemčiji kupili njihov pralc.

  Se priporočam, ko bo crknil :wink: chef da tebi računalniško mizo, ti meni popraviš stroj, jaz pa chefu plačam pivo. Blagovna menjava rules v teh težkih časih nestabilnega finančnega sistema :wink:

 16. strojnik - 8.10.2008 ob 21:38
  strojnik

  Mimogrede še to: Krtačke so stale 18€ + potni stroški + ura zgubljena. Me prav zanima, koliko bi stal servis… :?

 17. strojnik - 8.10.2008 ob 21:42
  strojnik

  @blitz: Kaj pa varianta: chef da mizico, jaz dam nanjo platojček, ko ga rešimo, iz stroja naredimo umetniško delo… :mrgreen:
  Če že omenjaš finance, pa itak ne bomo prali, da se ne obnuca… :mrgreen:

 18. katarina - 8.10.2008 ob 21:57

  strojnik, meni tudi boschev hladilnik neke bizarne zvoke spušča in sem tudi že iskala vlomilce :(

  ko smo že ravno pri malih in velikih gospodinjskih aparatih…. a se da piskanje pri boschevih pomivalnih strojih kako ustavit/ugasnit ker me zivcira na smrt in sploh ne morem ponoči več posode prat ker NEUSMILJENO PISKA ko je gotov :(

 19. Blitz - 8.10.2008 ob 22:30

  strojnik in katarina, nemški hladilniki niso primerni za shranjevanje fižola – odtod bizarni zvoki :wink:

 20. strojnik - 8.10.2008 ob 22:36
  strojnik

  @katarina: Do vsakega piskača vodita točno dve žici. Ena preveč. Prestriži pa bo nehal… ;)

  @blitz: Ko jem fižol, ropota čisto drugje. Zato tudi imam prepoved… :D
  Od samih klobas pa tudi ne moremo živeti… :mrgreen:

 21. david.pelko - 8.10.2008 ob 22:37
  david.pelko

  Jaz sem letos nabavil drugi komplet (pralni+sušilni) odkar imam družino :)

  Sem se že hecal, da bom zakon “meril” po obletnicah, koliko vzdržijo pomembni aparati in ne tistih obletnicah poroke in kdaj sva se spoznala. To je vsako leto in to je zame enostavno prepogosto. Čeprav sem kolikor toliko vzoren mož, na te obletnice velikokrat pozabim. Kreten, a ne?

 22. mica - 8.10.2008 ob 22:38
  mica

  strojnik, ni problema, če je crknu. A ti dam telefonsko, pa ti ga pridem spravit v red?
  .-)
  .-)

 23. Blitz - 8.10.2008 ob 22:42

  david, potem pa kupuj Miele :lol:

 24. strojnik - 8.10.2008 ob 22:45
  strojnik

  @david.pelko: Naslednja moja kombinacija bo definitivno v dveh škatlah. Se mi ne da kondenzatorjev več pucat. Pri obletnicah pa izdatno pomaga elektronika. Probano… ;)

  @mica: Kaj, če ti ga raje pripeljem… :mrgreen:

 25. strojnik - 8.10.2008 ob 22:47
  strojnik

  @blitz: Je malo manjkalo da bi res kupil Miele, vendar me je odnos prodajalca “kaj bi pa ti v kavbojkah rad” odvrnil… :?

 26. david.pelko - 8.10.2008 ob 22:48
  david.pelko

  Strojnik. Jaz imam od začetka vse v dveh škatlah.

  Blitz, ideja sploh ni slaba. Glede na to, da “slabo” menjujem ženske, bi to bila dobra rešitev :D

 27. david.pelko - 8.10.2008 ob 22:55
  david.pelko

  Strojnik. Ja, glede na to, da živim ob računalniku je to res dober nasvet, imam pa “še” srečo, da me ima moja rada in mi odpusti take kardinalne napake. Bo res treba elektroniko uporabit.

 28. drmagnum - 8.10.2008 ob 23:23
  drmagnum

  Mene tudi vsakokrat “strese” ko me moja najdražja pokliče v kopalnico. Stroj je prenehal prati in javil napako 5. Z gobo sem praznil poln boben vode, ker je v odtoku pristala polivinilna vrečka. Počasi sem praznil vodo iz cevke. Ob ponovnem zagonu mi je na displeju sporočil, da ne more nadaljevati, ker nima vode. Še enkrat sem ga zagnal. Takrat pa je javil da je napaka 0 in je pral naprej. Pa razumi to tehniko!

 29. polona-še ena - 9.10.2008 ob 07:24

  Hehe @mica – teb tud jest kej prpelem, sam pralnega stoja ne…. :)

  Drgač pa mislim, da ni važna znamka (od gorenja, do boscha)… delajo prav zato, da se kvari. Čeprav sem jaz naletela na redkost: 14 let imam ala gorenje in do danes še nobenega popravila-pa redno perem cotke. Maš pač smolo strojnik… :)

 30. mica - 9.10.2008 ob 07:33
  mica

  žal mi je, da strojnik ni odprl srca in duše za mojo ponudbo
  :-)

  Vidim, da si ti, Polona, bolj previdna
  :-)

 31. polona-še ena - 9.10.2008 ob 07:56

  Mica, na sušilec se spoznaš? Za lase mislm… :)

 32. mica - 9.10.2008 ob 08:01
  mica

  seveda.
  pri sušilcih je psotopek enostaven: vržeš ga v kanto in greš po novega
  :-)

 33. polona-še ena - 9.10.2008 ob 08:13

  Mica, nov je. Ne znam ga pržgat, smrk. :(

 34. strojnik - 9.10.2008 ob 08:18
  strojnik

  @David: Do sedaj nisem imel prostora za dva aparata, odslej me pa nihče več ne prepriča v kombinacijo. Računalniki, ura, mobitel… Glede na to kam vse vtikajo šedularje, verjetno nisva edina pozabljiva… ;)

  @drmagnum: Kmalu bodo še na kuhalnico displejček montirali, tako da bomo za nastavit vse ure na displejih, ko zmanjka elektrike porabili cel dan… :?

 35. strojnik - 9.10.2008 ob 08:26
  strojnik

  @Polona ta druga: Mogoče je res tudi sreča v igri, vendar je par stvari v tem stroju narejeno tako neumno, da bi moral imeti še kaj več kot srečo, da bi delal. Baje so jih kar hitro umaknili iz proizvodnje… :(
  Kakšen vesoljski sušilec brez navodil pa imaš, da se že pri zagonu ustavi… :shock:

  @mica: :shock:
  Moja profesionalna deformacija mi narekuje, da so stvari preenostavne, da bi ne delale in popravljam, vse dokler se ne enaveličam… ;)

 36. polona-še ena - 9.10.2008 ob 08:50

  @strojnik-če iz nemogočega narediš delujoče, pokl te je pa za ponucat ko bo treba. :)

  Pri vesoljskem sušilcu pa… sm poštudirala. Kabel v vtičnico je mankal-ups. :)

 37. mica - 9.10.2008 ob 09:06
  mica

  to, s kablom, s eje že tudi pri nas nekoč zgodilo.
  Ker tudi “moj” je strojnik in tozadevno- v primerjavi z mojim IQ- tako neskončno pameten, da mu ne sežem niti do palcev na nogi
  :-)
  Pa je nekoč bentil in zganjal teren za 3. sv vojno proti proizvajalcem, samo trepetali smoše, kdaj se na nebu prikažejo mudžahedini & letala nata, a potem se je moja cenjena rit znašla v pravem trenutku na pravem mestu in z milim in nežnim glasom pobarala, kaj pa, če je kabel iztaknjen.
  Bila sem sicer deležna srditega in grozečega pogleda, a Svet je bil – zaradi tega vprašanja- rešen grozot
  :-)

  Nauk:
  vsak strojnik bi moral imeti kakšno slepo kuro v bližini, kajti v skrajnem slučaju prav ta najde zrno na pravem mestu in ob pravem času

  :-)

 38. strojnik - 9.10.2008 ob 09:17
  strojnik

  @polona-še ena: Če bi moj stroj že pred leti prepustil usodi kosovnega odpada, bi mi bilo marsikaj prihranjeno… :?
  Ko sem opremljal stanovanje, sem prodajalko prosil, če lahko odstranim zadnji pokrov pomivalca, da vidim, kako je narejen preden ga kupim. Ne moreš si predstavljati, kako butasto in zaprepadeno me je gledala… :mrgreen:
  In pa nisem ga smel odpreti… :(

  @mica: Moja žena je tudi blond… :mrgreen:
  In res je, da se včasih v veliki vnemi, kako prečkati goro, spotaknemo ob krtino… ;)

 39. jazby - 9.10.2008 ob 09:21

  @Polona: Padla si že na prvem Murphyevem pravilu servisiranja.
  Osnovna pravila servisiranja:
  - aparati delujejo bolje, če so priključeni
  - ne moreš popraviti, če ni pokvarjeno
  - ko vse odpove, preberi navodila za uporabo
  - če ne gre s silo, poskusi z zvijačo
  - če ne gre z zvijačo, vzemi večje kladivo
  - tako ali tako ne bo delovalo
  - vse, kar je sestavljeno, bo prej ali slej razpadlo.

 40. polona-še ena - 9.10.2008 ob 09:26

  @strojnik- da nisi nisi mogu pogledat kaj je zadi v pomivalcu? tud to se dogaja? Al je imela krizo srednjih let, al pa tud blond… :) Kupec ima pravico videt kaj kupuje!

  @mica – tale nauk ne drži. Strojnik pa slepa kura nista šla nikol skup. Vijake in tiste mahne delce MOREŠ videt, ne jih tipat. :) :)

 41. pika - 9.10.2008 ob 11:17
  pika

  Zmagoviti trojček je pokvarjeni pralni stroj, serviser, ki te trikrat napoti spraznit filter in mati(še bolje, tašča), ki dela pri Gorenju na odd. reklamacij.
  Vsak s svojo teorijo najbolj pameten. Na koncu nisem sodelovala z nobenim več, vsega so bile pa krive…KRTAČKE!!!

 42. polona-še ena - 9.10.2008 ob 13:04

  @jazby – tale pravila (čigava pač so že…) se pa splača zapomnt. Ker pa moj IQ tega ne doseže že printam v povečavi. :)

 43. strojnik - 9.10.2008 ob 13:29
  strojnik

  @jazby: Murphy je bil zelo pameten človek… ;)

  @polona-še ena: Moral bi odmontirati pokrov. Sem se ponudil, da grem v avto po izvijač, pa je rekla da dobi odpoved, če kdo vidi da stranke karkoli razdirajo. V bistvu je to poseg za izgubiti garancijo… :?

  @pika: bolj zmagovite kombinacije si ne znam predstavljati… ;)

 44. polona-še ena - 9.10.2008 ob 13:56

  @strojnik – Nobenega modela od Murphy-ja ne poznam, niti njemnu pametnega podobnega… je pa res, da zelo rada pregledam računalniška čreva ali pa v pokvarjen star radio, dvakrat potolčem po notranjosti, pa…stvar deluje. :) Doma imam pa predvsem strojčke na baterije (od metle, računal., radia…). Tista vesoljska pošast-baje, da se mu reče fen je pa na kabel. Strašno me moti. Ali obstaja sušilec za lase na baterije? Morda pomivalec, pralni stoj na baterije?

 45. polona-še ena - 9.10.2008 ob 14:35

  Cel dan se šetam po tvojem blogu strojnik. Uf,uf.. Najbolš, da si dans pišem 8 ur dopusta. Zanimivo-sem pa spoznala en model, ki ni gorenje, niti candy ne bauknecht ne bosch ampak Murphy. In.. popoldan se bom smejala, saj jutri bo slabše. :)

 46. strojnik - 9.10.2008 ob 17:51
  strojnik

  @polona: Upam samo, da ne bom jaz kaj kriv… ;)
  Kar se fena tiče, sem pa jaz rešil zelo elegantno. Ne uporabljam ga sploh. Pa tudi približno nisem plešast, da se ne bo kdo spet zapičil… :D

 47. polona -še ena- - 9.10.2008 ob 18:05

  Krivec strojnik niti pod razno ne more bit. Tud polona ne. Kriv je optimist Murphy, da sem namesto do 15.00 še zdej na šihtu…. No, sej končujem-počas. Si grem glavo umit… :) bom poskusla tvoj nasvet, do jutr bojo menda suhi…

 48. Uršula - 9.10.2008 ob 22:10

  Odlično, bi rekla jaz za Candy. Moj je delal, dokler ga ni en moški kramp dobil v roke. Okoli 15 let. Potem pa sem dobila novega, ki ni niti Candy, niti cuker. Sem pa imela odisejado z njim in serviserjem, ki je mislil vleč denar iz mojih žepov. Žal je bil še v garanciji, pa ga nisem smela sama odpirat. Drug serviser mi je pa potem razložil par zadev med popravilom, vešmašina zdaj dela kot v risanki …
  Če crkne po decembru, ga pa že jaz popravljam … komaj čakam, hehe
  če popravim vso ostalo belo tehniko, mi pa pralni stroj res ne bo paral živce … na koncu je itak zadnja možnost, da ga dam mb-študentom, ti radi ob nogometnih tekmah mečejo velike stroje skozi okno :lol:

 49. strojnik - 10.10.2008 ob 08:26
  strojnik

  Jaz sem čisto navdušen. Fantje me sprašujejo, kako se mi da, punce popravljajo… :shock: Bravo punce… :D

  Mogoče bi moral odpreti kotiček z nasveti in pomočjo, ko se kaj ustavi… :D

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !