Ni lahko biti strojnik

Filozof pa nekoristno

Zaposlovati je treba…

Objavil/a strojnik 5.03.2010 pod Aktualno

Še nas je, ki imamo dela preveč…

Še nas je, katerim je dan prekratek1:mrgreen:

Potegnil sem odločitev, da je čas primeren in odločil sem se, da najprej zaposlim ženo, kot pomoč pri birokratskih zadevah,  pomoč pri strokovnem delu, pa izbiram med kandidati, na razgovorih2

Preko vladnih portalov mi nekako uspe oddati potrebo po delavcih, čeprav me takoj vprašajo, če to rabim samo zaradi zakona, ali hočem, da mi oni delavca iščejo… :shock:

Strojnik, ki bi znal delati, pa bil na zavodu… :shock:

Prvi kandidat, žena, je uspešno prestala razgovor in odločim se jo zaposliti. Vsedem se za računalnik, izpolnim obrazec3 in pošljem.

Hiter odziv in čez pol ure dobim odgovor. Ni priložena pogodba, čeprav jo med vnosom tudi zahtevalo ni in pa oddano na napačno območno enoto… :shock:

Skeniram pogodbo na vse možne načine, da bi file bil čim manjši, iščem možnost, poslati na svojo območno enoto, pa neuspešno… :mad:

Vzamem papirnati obrazec, s kemikom izpolnim vse kar znam (kje neki naj dobim njihove interne šifrante) priložim pogodbo in ženo pošljem na območno enoto… :?

Malo prej se je vrnila, da rabi še obrazec oddane potrebe po delavcih na papirju, ker da številka istega ni dovolj in da mora iti še enkrat… :mad:

Pa naj mi še kdo reče, da država vspodbuja zaposlovanje. Da se da vse iz pisarne, po internetu rešiti…

Kar se tistega fanta, ki sem ga še mislil vzeti tiče, se mu vnaprej opravičujem, če moji živci ne bodo zdržali še enega birokratskega klistirja in se raje odločim zmanjšati obseg poslovanja… :roll:

 1. mater, sem dober v jamranju []
 2. z izbiro se ne bi ravno hvalil []
 3. o certificiranju kot fizična oseba, kdaj drugič []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

9 odgovorov na “Zaposlovati je treba…”

 1. mitko - 5.03.2010 ob 11:57

  Jaz sem en teden (1 teden) izpolnjeval jebene obrazce, ki so mi jih zavračali iz tako neumnih razlogov, da mi je šlo na bruhanje. Da ne omenjam, da vloge ne moreš shraniti, da bi jo ob naslednji oddaji samo popravil…vse znova.
  Glede na to, da se mi je po telefonu referentka vsa skisana že v naprej opravičevala za težave, je to očitno stalna praksa.
  Jaki portal, tale e-vem.

 2. P.J. - 5.03.2010 ob 15:10
  P.J.

  Včadih me je kot IT-jevca sram, kakšna skrapucala delajo nekateri – predvsem izvajalci za javno upravo.

  Sam izhajam iz proizvodne informatike – predstavljajte si, da bi proti vam drvelo s 7,2 km/h 40 tonsko dvigalo… in takšno skrapucalo od programa.

  Sicer pa nasvet… Moja ženka tudi pomaga meni, na podoben način. Odprtje s.p.-ja je šlo hitreje, kot vsa ta birokracija, ki jo navajaš.

  ;-)

 3. mitko - 5.03.2010 ob 20:50

  @p.j.
  Sem pomisli enako o izvajalcih za javno upravo. Pa vendar: če dobro pomisliš naredijo, kar jim rečejo.
  Zakaj je treba pri podatkih podjetnika vpisati VSE podatke o firmi? Od imena, emšo, davčna, matična in vsa ostala jajca? Saj si že prijavljen v sistem s certifikatom in je vse to znano…
  Zakaj je treba pri izobrazbi zaposlenega izpolniti 6 polj (ne spomnim se, morda še kakšno več)? Halo! In če tu kakšno polje zastriže, ti ne sprejmejo vloge in gre vse znova.
  Še bi lahko :D

 4. P.J. - 5.03.2010 ob 21:45
  P.J.

  Hmnja… V bistvu je največkrat tako, da se direktor in debeli uradnik vse dogovorita. Nato na “sedežu bodočega izvajalca” pripravijo javni razpis, ki je seveda pisan na kožo le-temu.

  Ta razpis potem debeli uradnik spravi v proceduro. Ko dobijo zadevo v roke projektanti se držijo za glavo. Ta del posnam saj sem bil dovolj dolgo na poziciji “SW Architect”.

  Ko potem človek poskuša predlagati dopolnitve in popravke, je navadno odpravljen z izgovorom o “omejenih sredstvih” s strani svojega velikega šefa. S strani debelega birokrata pa z izgovorom o “zakonu o varovanju podatkov”.

  Potem človek sestavi arhitekturo in dobi v ekipo 80% študentov. O kakem testiranju na realnem sistemu lahko pozabi. Testni podatki pa temeljijo bolj na ugibanju.

  40 – 60 % časa se porabi za to, da se odpravljajo razni ASP.NET errorji, saj se seveda bolj ali manj dela na MS platformi (ki jo je praviloma dobavil isti ponudnik).

  Popravljanje teh sistemov je po nekaj mesecih skoraj nemogoče, saj je bolj ali manj narejeno vse z MS čarovniki in potem prilagojeno zgolj toliko, da deluje. Študentov pa še zdavnaj ni več v tej firmi.

  Tako se zgodba ponovi z novimi akterji, sistem pa postaja vse bolj neobvladljiv. Veliko nas je dokaj hitro zapustilo to kolobocijo in si po letu ali dveh poiskalo perspektivnejše delo. Sam sem šel v proizvodno informatiko, ker me je to nadvse privlačilo.

  :-)

  Včasih se še danes vprašam, kako da te zadeve sploh delujejo… In v referencah tega obdobja sploh ne navajam. Oz. ga v tistem delu razgovora o tem, kaj bi v svoji dosedanji karieri spremenil, če bi lahko…

 5. strojnik - 6.03.2010 ob 11:27
  strojnik

  Ne morem se ne strinjati z obema…
  Že pogled od daleč nam da vedeti, da naročnik cele zadeve ne zna niti worda sam nastaviti in se mu o zadevah in arhitekturah programov sploh ne sanja… :?

  Neumno je to, da do zavrnitve ne vem, kam kaj vlagam. Neumno je to, da ne vem vnaprej, kako velike fajle sistem sprejema in pa da jih sistem ne zahteva takoj, ampak šele skozi zavrnitev… :roll:
  Češnja na torti je to, da še tisto polovičko, ki ti jo je uspelo skozi filtre spustiti, moraš na koncu lepo na papirju prinesti, ker referentka očitno ne zna, ali pa ne more stvari pogledati on line… :?
  Na koncu ti taista referenta začudeno in nejeverno zabrusi, kako neki ne znaš obrazca izpolniti z vsemi njihovimi šiframi, ne da bi se zavedala, da je ta in mogoče še kakšen obrazec vse, kar v življenju zna narediti… :roll:

  Pri mojem deli neprestano naročam programe, res da največ na PLC krmilnikih, ampak kot naročnik postavim zahteve v “nulo”, kot “strokovno” rečemo… :mrgreen:
  In zadeva mora na koncu delati… :?

 6. Aleš Medvešek - 6.03.2010 ob 13:15

  Kam lahko pošlem življenjepis?

 7. strojnik - 6.03.2010 ob 13:27
  strojnik

  Ti pošiljam podatke na mail… :)

  Upam seveda, da si strojnik in da ne kandidiraš kot tajnica… :mrgreen:

 8. P.J. - 6.03.2010 ob 16:28
  P.J.

  Sicer sam ne programiram krmilnikov, ampak en nivo višje (prenos iz delovnih nalogov s pomočjo SIMATIC na PLC in nazaj v MRP/ERP ali na kontrolne plošče/SCADA), ampak … kot praviš, je zgodba v “gospodarstvu” čisto druga. Predvsem v proizvodnji, no… da bomo bolj točni. ;-)

 9. strojnik - 16.03.2010 ob 17:20
  strojnik

  Po dolgem času, mi je ženo le uspelo zaposliti… :?

  Ker pa je referent pred trinajstimi leti, na roko, na papirju neko napačno cifro napisal, revidirajo mojo osebno zaposlitev za trinajst let nazaj, za kar bodo rabili par mesecev… :?

  Pa če to ni za popizdit… :mad:

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !